οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Πολλά από τα κτίρια που χρησιµοποιούνται για τη στέγαση σχολικών µονάδων έχουν ξεπεράσει σε ηλικία την 50ετία, οπότε έχουν κτιστεί µε τον προ του ’85 αντισεισµικό κανονισµό. Ωστόσο, ο περίφηµος αντισεισµικός έλεγχος δεν έχει ακόµη ξεκινήσει, καθώς το ΤΕΕ που έχει αναλάβει το έργο βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης και ενηµέρωσης των µηχανικών που θα εκτελέσουν τους ελέγχους. Ενδεικτικά, ενηµερωτικό δελτίο του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που δηµοσιοποιήθηκε το 2022 και αφορά τις σχολικές µονάδες σε όλη τη χώρα, αναφέρει ότι το 61% των σχολικών κτιρίων κατασκευάστηκε πριν από τον αντισεισµικό κανονισµό του 1985, το 41% µε τους κανονισµούς που ίσχυαν από το 1985 µέχρι το 2000, ενώ µόνο ένα 6% µε τον Ελληνικό Αντισεισµικό Κανονισµό που ίσχυσε από το 2001 και µετά. Για ένα 2% των σχολικών κτιρίων η χρονολογία κατασκευής παραµένει άγνωστη...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/04/24

 
Γηρασµένα τα σχολικά κτίρια στην Αθήνα

Χρειάζονται πλέον εκτενείς και συχνά δοµικές παρεµβάσεις, ενώ ο αντισεισµικός έλεγχος από το ΤΕΕ δεν έχει αρχίσει ακόµη


ΤΗΣ ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Φθαρµένες οροφές, σπασµένα παραθυρόφυλλα, τουαλέτες που δεν λειτουργούν, πολλές αυθαιρεσίες που καθιστούν το κτίριο επικίνδυνο για χρήση, κρυφές παγίδες λόγω παλαιότητας, είναι µια περιγραφή της κατάστασης του κτιριακού αποθέµατος των σχολικών µονάδων του ∆ήµου Αθηναίων, που περιγράφεται από πηγές εντός των υπηρεσιών του ∆ήµου ως «κακό χάλι».

Πολλά από τα κτίρια που χρησιµοποιούνται για τη στέγαση σχολικών µονάδων έχουν ξεπεράσει σε ηλικία την 50ετία, οπότε έχουν κτιστεί µε τον προ του ’85 αντισεισµικό κανονισµό. Ωστόσο, ο περίφηµος αντισεισµικός έλεγχος δεν έχει ακόµη ξεκινήσει, καθώς το ΤΕΕ που έχει αναλάβει το έργο βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης και ενηµέρωσης των µηχανικών που θα εκτελέσουν τους ελέγχους. 

Ενδεικτικά, ενηµερωτικό δελτίο του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που δηµοσιοποιήθηκε το 2022 και αφορά τις σχολικές µονάδες σε όλη τη χώρα, αναφέρει ότι το 61% των σχολικών κτιρίων κατασκευάστηκε πριν από τον αντισεισµικό κανονισµό του 1985, το 41% µε τους κανονισµούς που ίσχυαν από το 1985 µέχρι το 2000, ενώ µόνο ένα 6% µε τον Ελληνικό Αντισεισµικό Κανονισµό που ίσχυσε από το 2001 και µετά. Για ένα 2% των σχολικών κτιρίων η χρονολογία κατασκευής παραµένει άγνωστη.

Πάντως, σύµφωνα µε τον αντιδήµαρχο Παιδείας του ∆ήµου Αθηναίων Πάρη Χαρλαύτη, βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των µονάδων για την έκδοση ηλεκτρολογικών πιστοποιητικών (Υ∆Ε), καθώς και πιστοποιητικών πυρασφάλειας.

Παλαιά σπίτια, αποθήκες

Το πρόβληµα της σχολικής στέγης στον ∆ήµο Αθηναίων είναι µεγάλο και δυσεπίλυτο. Ο ∆ήµος Αθηναίων έχει 398 σχολικές µονάδες κάθε βαθµίδας, οι οποίες στεγάζονται σε περίπου 280 κτίρια. Ορισµένα από αυτά δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να λειτουργούν ως σχολικές µονάδες, είναι παλαιά σπίτια ή αποθήκες που µετατράπηκαν σε σχολεία µε πρόχειρες παρεµβάσεις και µε τον καιρό η πρόχειρη λύση έγινε µόνιµη. Αρκετά επίσης είναι διατηρητέα και 12 σχολικά συγκροτήµατα έχουν χαρακτηριστεί ή γειτνιάζουν µε µνηµεία πολιτισµού. «Οι παρεµβάσεις σε αυτά είναι δύσκολες, απαιτούνται πολλές άδειες, χρονοβόρες και κοστίζουν», τονίζει ο αντιδήµαρχος Υποδοµών του ∆ήµου Αθηναίων Ανδρέας Γραµµατικογιάννης. Τα πιο πολλά σχολικά κτίρια έχουν χτιστεί ανάµεσα ’60-’70 οπότε χρειάζονται πλέον εκτενείς και συχνά δοµικές παρεµβάσεις, καθώς αθροιστικά οι φθορές είναι µεγάλες.

Ο κ. Γραµµατικογιάννης εξηγεί ότι η δεκαετία της οικονοµικής κρίσης επιδείνωσε τα όποια προβλήµατα υπήρχαν έτσι κι αλλιώς στα σχολικά κτίρια, δεδοµένου ότι δεν διατίθονταν παρά µόνο τα απολύτως απαραίτητα κονδύλια, ενώ «και τα δύο χρόνια του κορωνοϊού που οι σχολικές µονάδες υπολειτουργούσαν, πολλά προβλήµατα δεν αντιµετωπίστηκαν άµεσα».

Πολλές φορές προβλήµατα δηµιουργούνται από δολιοφθορές, όπως τις προηγούµενες ηµέρες που σηµειώθηκε διαρροή φυσικού αερίου γιατί κάποιος αφαίρεσε τη βαλβίδα ασφαλείας. Ο βαθµός δυσκολίας αυξάνεται δεδοµένου ότι οι όποιες εργασίες θα πρέπει να γίνουν µέσα στους καλοκαιρινούς µήνες, όταν τα σχολεία δεν λειτουργούν.

Καταγραφή

Ο ∆ήµος Αθηναίων διά των υπηρεσιών του βρίσκεται στη διαδικασία καταγραφής και κατηγοριοποίησης των σχολικών κτιρίων ανάλογα µε την παλαιότητά τους. Ηδη σε συνεργασία µε τους διευθυντές των σχολείων έχουν πραγµατοποιηθεί αυτοψίες σε 70 σχoλικά συγκροτήµατα. Η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων σε πολλές γειτονιές είναι αναγκαία, ωστόσο είναι δύσκολο να βρεθούν ελεύθεροι χώροι µέσα στην πόλη δεδοµένου ότι θα πρέπει να κτιστούν σε δηµόσια έκταση του δήµου ή σε έκταση που θα απαλλοτριωθεί.

∆ιαβάζοντας τις προδιαγραφές λειτουργίας των σχολικών µονάδων που καθορίζονται από πολλά υπουργεία (Υγείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας κ.ά.) αντιλαµβάνεται κανείς ότι τα περισσότερα από τα κτίρια που στεγάζουν σχολικές µονάδες, ειδικά στα µεγάλα αστικά κέντρα, δεν πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές. Καθώς οι δήµοι είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση ή την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, συχνά τα χρήµατά τους δεν φτάνουν.

Πολλοί δήµοι αναζητούν κονδύλια για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισµό των σχολικών µονάδων µέσω διαφόρων προγραµµάτων, ωστόσο το κόστος είναι µεγάλο. Ενδεικτικά, ο ∆ήµος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγµένης, που διαθέτει 42 σχολικά κτίρια, εκτιµά ότι το κόστος συντήρησής τους ετησίως είναι 800.000-950.000 ευρώ.


Ζητήµατα ασφαλείας και απουσία ελέγχου

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑ∆Η

Σχεδόν 100 γονείς µαθητών που φοιτούν στο 1ο ∆ηµοτικό Σχολείο και στο 6ο Νηπιαγωγείο Χολαργού συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 6 Απριλίου σε µια εντυπωσιακή ως προς τη συµµετοχή συνέλευση γονέων. Λίγες ηµέρες νωρίτερα είχαν µάθει ότι στο κτίριο όπου καθηµερινά βρίσκονται τα παιδιά τους δεν είχε γίνει πιστοποιηµένος ηλεκτρολογικός έλεγχος για πάνω από 40 χρόνια. «Εδώ και 1,5 χρόνο ζητούσαµε εγγράφως από τον δήµο να µας ενηµερώσει για τα πιστοποιητικά ασφαλείας του σχολικού κτιρίου, δηλαδή για το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, τους τεχνικούς και τους αντισεισµικούς ελέγχους», επισηµαίνει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Γερογιάννης, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεµόνων του 1ου ∆ηµοτικού Χολαργού τα τελευταία τρία χρόνια και µηχανικός στο επάγγελµα. Ο σύλλογος έστελνε συστηµατικά αιτήµατα προς τον δήµο από τον Φεβρουάριο του 2023.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα ηλεκτρολογικά του σχολείου είχαν προβλήµατα, όπως, π.χ., δεν λειτουργούσε µε ασφάλεια ο πίνακας (έκανε βραχυκύκλωµα) και κατ’ επέκταση οι προβολείς του προαυλίου. Υπενθυµίζεται ότι το εν λόγω δηµοτικό και το νηπιαγωγείο στεγάζονται σε δύο κτίρια, εκ των οποίων το ένα είναι λίθινο –ήταν κάποτε οι βασιλικοί στάβλοι– και το άλλο, µεταγενέστερο κτίσµα, µετράει, ωστόσο, αρκετές δεκαετίες λειτουργίας. Η αποκάλυψη σχετικά µε την απουσία ελέγχου ήρθε µέσω του ∆Ε∆∆ΗΕ. «Συµπληρώσαµε στην πλατφόρµα τον αριθµό παροχής ηλεκτρικού ρεύµατος και τότε αποκαλύφθηκε ότι η τελευταία Υ∆Ε (υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη) είχε εκπνεύσει το 1984», εξηγεί ο κ. Γερογιάννης. Εν συνεχεία ο ∆Ε∆∆ΗΕ απέστειλε στον δήµο επιστολή, στην οποία ζητούσε τον άµεσο έλεγχο των εγκαταστάσεων και έκδοση Υ∆Ε έως τις 22 Απριλίου· σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούσε ότι θα διέκοπτε την παροχή ρεύµατος για λόγους ασφαλείας. Η προειδοποίηση του ∆Ε∆∆ΗΕ κινητοποίησε τις υπηρεσίες του δήµου, ο οποίος µέσα σε λίγες ηµέρες ολοκλήρωσε µέσω αναδόχου τον έλεγχο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

∆ύο προγράµµατα

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι στο σχολείο πραγµατοποιούνται τα τελευταία δύο χρόνια εργασίες στο πλαίσιο δύο διαφορετικών προγραµµάτων, το ένα ενεργειακής αναβάθµισης και το «Αντώνης Τρίτσης» που αφορά τη συντήρηση σχολικών κτιρίων. «Με πόρους από το “Αντώνης Τρίτσης” έγινε η µετατροπή µιας αίθουσας σε τραπεζαρία για τους µαθητές, όπου περιλαµβάνονται και ηλεκτρικές συσκευές, όπως κουζίνα και ψυγείο», αναφέρει ο κ. Γερογιάννης. Η νέα τραπεζαρία παραδόθηκε τον Σεπτέµβριο στη σχολική κοινότητα. «Κάποια στιγµή διαπιστώσαµε ότι τα τάπερ µε το φαγητό των παιδιών δεν ζεσταίνονταν· αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι ο υπάρχων πίνακας δεν µπορούσε να σηκώσει τις νέες συσκευές και ενώ υπήρχε κονδύλιο 4.000 ευρώ για ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αυτή δεν είχε γίνει, µέχρι να διαµαρτυρηθούµε».

«Είµαστε υπεύθυνοι για 24 σχολεία, για τη συντήρηση των οποίων έχουµε δαπανήσει από το 2015 έως το 2023 9,5 εκατ. ευρώ», απαντάει ο κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, δήµαρχος Παπάγου - Χολαργού. «Στο συγκεκριµένο σχολείο πραγµατοποιούµε ενεργειακή αναβάθµιση, έχουµε τοποθετήσει φωτοβολταϊκά και σκοπεύαµε µετά να ελέγξουµε τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για να προχωρήσει η σύνδεση των φωτοβολταϊκών µε τον ∆Ε∆∆ΗΕ», εξηγεί. Η επιστολή του ∆Ε∆∆ΗΕ «είναι η τυπική απάντηση που αποστέλλει σε κάθε περίπτωση που έχει εκπνεύσει η Υ∆Ε σε οποιοδήποτε κτίσµα, δηµόσιο ή ιδιωτικό». ∆ροµολογείται πλέον επισήµως ο έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων όλων των σχολείων του δήµου. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κ», και άλλες σχολικές µονάδες της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης (γυµνάσιο και λύκειο) στον εν λόγω δήµο δεν διαθέτουν Υ∆Ε εν ισχύι (σ.σ. σύµφωνα µε τον νόµο, ο έλεγχος πρέπει να επαναλαµβάνεται ανά δύο χρόνια), ενώ συγκεχυµένες είναι οι πληροφορίες για τα σχολικά κτίρια της πρωτοβάθµιας.

Η διαδικασία για ηλεκτρολογικό έλεγχο ενεργοποιήθηκε, εκκρεµεί, όµως, η ολοκλήρωση του αντισεισµικού ελέγχου και του συστήµατος πυροπροστασίας. «Εχουµε λάβει διαβεβαιώσεις, αλλά κανένα χρονοδιάγραµµα», διευκρινίζει ο κ. Γερογιάννης. Στη συνέλευση, όπου παρόντες ήταν µέλη ∆.Σ. άλλων συλλόγων σχολείων του δήµου, µέλη του ∆.Σ. της ένωσης γονέων και µέλος της ∆ιοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος, αποφασίστηκε µεταξύ άλλων η κατάθεση µηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Αθηνών, η συγκέντρωση διαµαρτυρίας στο επόµενο δηµοτικό συµβούλιο, η γνωµάτευση από ανεξάρτητο πραγµατογνώµονα του ΤΕΕ και η γνωστοποίηση στην Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας για τη διενέργεια ελέγχου σχετικά µε την ποιότητα των έργων που έχουν γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου