οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Σ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΜΑΠΝΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΩΤΙΚΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ...

Από την "ΕΣΤΙΑ", και...



"ΕΣΤΙΑ", 03/05/24


...από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 03-05/05/24


Ο… άλλος Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί 
μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες προβληματίζει, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δυναμιτίσει 
και πάλι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες

ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΚΑΣΙΑΜΗ

Λιγότερες από δύο εβδομάδες έχουν απομείνει μέχρι το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα. Τα δεδομένα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, και αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει αυθημερόν στην τουρκική πρωτεύουσα, καθώς στο επίσημο πρόγραμμα δεν υπάρχει η επίσκεψη στην Καππαδοκία, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Το κλίμα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», θα διαμορφωθεί σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις στη Γάζα, καθώς η τουρκική ηγεσία έχει ανεβάσει σημαντικά στις προτεραιότητές της το συγκεκριμένο ζήτημα. Η αναβολή της επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν προβληματίζει ιδιαίτερα την Αθήνα, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά δεν χαράζει την εξωτερική της πολιτική ετεροκαθοριζόμενη από τις κινήσεις τρίτων.

Αν μη τι άλλο, είναι γεγονός πως ίσως, αν γινόταν τελικά το ταξίδι Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, το κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία να ήταν διαφορετικό και η Αγκυρα να έμπαινε και πάλι πιο ενεργά στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον για την περιοχή, κάτι που στην παρούσα φάση φαίνεται να μην υπάρχει με τέτοια επιμέλεια, όπως παλαιότερα. Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία στη Δύση αλλά έτσι όπως φέρεται δεν μπορούν να… ποντάρουν σε αυτήν όπως παλαιότερες δεκαετίες.

Θέματα «χαμηλής πολιτικής». Ως προς το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα, οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα έχουν να κάνουν με περιφερειακά ζητήματα, ενώ ως προς τα ελληνοτουρκικά οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στα θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως για παράδειγμα το εμπόριο και η πολιτική προστασία, για την οποία μάλιστα υπάρχει και το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας, μια και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τις δύο χώρες και το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό, με τον κίνδυνο πυρκαγιών να απασχολεί τις δύο πλευρές. 

Η Αθήνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει το φλέγον θέμα των θαλασσίων ζωνών παρά το ότι αρχικά υπήρχαν κάποιες σκέψεις που ήθελαν, αν διαπιστωνόταν θετικό κλίμα, να γινόταν μια αρχική έστω νύξη. Η κίνηση, δε, της Αγκυρας να εντάξει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με οκτώ αναφορές στο μάθημα της Γεωγραφίας, στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει τίτλο «Ο Αιώνας της Τουρκίας εκπαιδευτικό μοντέλο» και τέθηκε σε διαβούλευση στις 26 Απριλίου, κάνει κύκλους στην Αθήνα να σχολιάζουν πως «καλό θα ήταν να μην εκπαιδεύονται οι νέες γενιές σε τέτοια ιδεολογήματα».

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Αθήνας είναι στην παρούσα φάση τουλάχιστον, και ειδικά στο πρώτο ταξίδι έλληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα μετά το 2019 και μετά την πρόσφατη διετή ελληνοτουρκική κρίση, να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Ειδικά στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Οι ίδιες πηγές, δε, τόνισαν πως το ταξίδι-«αστραπή» του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο Λονδίνο και η συνάντησή του με τον Χακάν Φιντάν είχαν ακριβώς αυτόν τον στόχο. Να μην υπάρξουν εκπλήξεις στη συνέντευξη Τύπου, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δυναμιτίσει και πάλι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες και το βελτιούμενο κλίμα να διολισθήσει προς ένα «θερμό» καλοκαίρι αντίστοιχο με εκείνο κατά το οποίο το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» άρχισε να πλέει σε περιοχές που είναι κόκκινο πανί για την Αθήνα.

Οπως αποφασίστηκε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ – ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης. Στην επίσημη συνάντηση με τον Ερντογάν, ωστόσο, αναμένεται από την ελληνική αποστολή να συμμετάσχουν μόνο ο υπουργός Εξωτερικών και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αννα-Μαρία Μπούρα. Απώτερος στόχος για την Αθήνα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι οι δίαυλοι ανάμεσα στις δύο χώρες να παραμένουν ανοικτοί και σε επίπεδο κορυφής και να παγιωθεί ένα σκηνικό κανονικότητας στις διμερείς σχέσεις.

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"
, 03-05/05/24

ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΥ


Ηδη πριν από τη δικτατορία σχεδόν όλοι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας επιχείρησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Τουρκία. Ομως, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας ή άλλων παραμέτρων, κατέληξαν, επίσης σχεδόν όλοι, σε πανομοιότυπο αποτέλεσμα: να διαπιστώσουν ότι παρά τις προσπάθειες, ακόμα και την όποια διάθεση για κάποια «ελαστικότητα» προκειμένου να τελειώνει η ένταση, καλή γειτονία με τους Τούρκους ήταν δυστυχώς αδύνατον να επιτευχθεί.

Και μάλιστα πολύ πριν από τους νυν ακραίους μαξιμαλισμούς: «Γαλάζιες Πατρίδες», «κατεχόμενα νησιά», «πύραυλοι που θα φτάνουν στην Αθήνα» και τα λοιπά γνωστά του Ερντογάν. Οποιος κάνει τον κόπο να ανατρέξει πίσω θα το διαπιστώσει αμέσως. Ηταν άραγε όλοι τους… φασίστες πολεμοχαρείς εθνικιστές; Ή αυτά που απαιτεί η Τουρκία ουδείς ούτε διανοήθηκε ποτέ ότι θα ήταν δυνατόν να τα δώσει;

Αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απασχολήσει πλέον πάρα πολύ σοβαρά τον νυν Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ιδίως τώρα που ετοιμάζεται για την Αγκυρα, σε έναν δρόμο στρωμένο με πολλά, επικίνδυνα αγκάθια που τα σπέρνει ο επικείμενος αμφιτρύωνάς του, αλλά που ο Πρωθυπουργός τα «ξεπερνάει» με την πρωτόγνωρη τακτική να κάνει ότι δεν τα βλέπει. Στα πιο πρόσφατα ανήκουν η NAVTEX στο Καστελλόριζο καθώς και τα θαλάσσια πάρκα. Είπε η κυβέρνηση να τα ορίσει για να δείξει τι σπουδαία οικολόγος είναι και οι Τούρκοι μέσα σε λίγη ώρα απάντησαν περίπου «ούτε να το σκέφτεστε». Οχι μόνο για το Αιγαίο. Και για το… Ιόνιο. Τέτοια τρομάρα δείχνει να πήρε ο Μητσοτάκης που ούτε στο… Αλσος Παγκρατίου δεν θα αφήνει πλέον να κουρεύουνε τα δέντρα μη θυμώσει ο Ερντογάν.

Ομως ο τούρκος πρόεδρος του κρατούσε κι άλλη έκπληξη: η «Γαλάζια Πατρίδα», που προϋποθέτει βέβαια (και) τον ενταφιασμό της Συνθήκης της Λωζάννης και την αντικατάστασή της με άλλη που θα ορίζει δραματικά μειωμένη κυριαρχία για την Ελλάδα υπέρ της Τουρκίας, μόλις ανακοινώθηκε ότι θα εισαχθεί στη διδακτέα ύλη των τουρκικών σχολείων! Τόσο βαθιά στο πνεύμα της «καλής γειτονίας» της καταγέλαστης «Διακήρυξης των Αθηνών» είναι ο Ερντογάν λίγο πριν δεχθεί τον έλληνα Πρωθυπουργό για να συνεχίσουν τον «ελπιδοφόρο» διάλογό τους, για τον οποίο ουδείς, στην Ελλάδα τουλάχιστον, γνωρίζει τίποτα. Εκτός από αυτό που έχουν πει ο ίδιος ο Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης: ότι πρέπει να ετοιμαστούμε για υποχωρήσεις!

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να κάνει ότι δεν βλέπει και δεν ακούει τα βαριά δομικά αίτια που ακυρώνουν κάθε δυνατότητα διαλόγου με την Τουρκία, η οποία δεν έχει άρει στο ελάχιστο τις τερατώδεις διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας, όμως αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Ή φαντάζεται ότι θα τα ξεχάσει όλα με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα; Το να συνεχίζει να δηλώνει… αισιόδοξος και να πηγαίνει στην Αγκυρα για έναν διάλογο που η διάρκεια, το επίπεδο και η στεγανότητά του, αλλά κυρίως η «ησυχία» του Ερντογάν στο Αιγαίο ως προς τις καθημερινές παραβιάσεις, τα λένε όλα γι’ αυτόν, δεν είναι πια αστεία υπόθεση: παράγει μια πολιτική νομιμοποίηση αυτών των αξιώσεων, την οποία χρεώνεται όχι μόνον ο ίδιος αλλά και η Ελλάδα. Δεν είναι νοητό να παραμένουν τέτοιες επιβουλές και να εξελίσσεται τέτοια διαδικασία.

Ο τούρκος πρόεδρος τα «έσπασε» με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν πριν από την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, για ένα ζήτημα που στο τέλος τέλος δεν αφορά καν τη χώρα του – και ας μη βιαστούμε να χαρούμε πάλι: μπορεί η επόμενη «επιστροφή» του Ερντογάν να έχει και αυξημένα ελληνικά «λύτρα». Πάντως έκανε θέμα τη στιγμή που μόλις έχει αναδιαταχθεί η σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολύ απτό επίπεδο. Πώς βλέπει άραγε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας που πάει εκεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Αυτό θα πρέπει επίσης να απασχολήσει τον δεύτερο. Αλλά αφού, ως μη όφειλε, πάει που πάει, τουλάχιστον ας διδαχθεί και τίποτα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου