Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΟΤΑΝ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΥΣ ΕΠΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" , κύρια πρωτοσέλιδη φωτογραφία, 30/03/17

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" , 30/03/17
 Οι τρεις Κυρίες της Ευρώπης

Του Κώστα Ιορδανίδη

Συνήλθαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στο Καπιτώλιο το περασμένο Σάββατο για την επέτειο των εξήντα χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Συμβολική εκδήλωση «ενότητος» σε εποχή αποσυσπειρώσεως. Παρήχθη μάλιστα και κείμενο συμβιβασμού, κατά τα ειωθότα, διακηρύξεως αρχών και στόχων και ως εκ τούτου στερουμένου σχεδόν περιεχομένου, με στόχο την ικανοποίηση των πάντων. Ακόμη και ο ημέτερος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εντόπισε σημεία θετικά κοινωνικής διαστάσεως, αν και αυτά περιελαμβάνοντο στη Συνθήκη της Λισσαβώνος ήδη από το 2007.

Κυρίαρχη μορφή, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με τους υπόλοιπους ηγέτες δορυφορούμενους –εκόντες άκοντες– περί αυτήν. Μέγα προσόν της Γερμανίδος καγκελαρίου η «διακριτικότητα» κατά την άσκηση του όντως ηγεμονικού της ρόλου. Εξάλλου, ουδέποτε η χώρα της ανέδειξε ηγέτη προερχόμενο από το «ασθενές φύλο». Ουδέποτε επίσης η ίδια εζήλωσε τον ρόλο Βαλκυρίας, αν και σχεδόν αδιαλείπτως παρακολουθεί τις εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ.

Η εικόνα της συμβολικής αλλά εύθραυστης ενότητος διεταράχθη χθες πολιτικώς εκ βάθρων, όταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέβαλε επισήμως την αίτηση εξόδου της χώρας της από την Ε.Ε. Αίτηση διαζυγίου, δηλαδή, έπειτα από σαράντα τέσσερα έτη άβολης συνυπάρξεως.

Εν αντιθέσει προς τη Γερμανία, λαμπρή η παράδοση πολιτικώς ισχυροτάτων ηγετών του «ασθενούς φύλου» στις βρετανικές νήσους, αρχής γενομένης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Α΄, στη συνέχεια τη βασίλισσα Βικτωρία, όταν ο ήλιος δεν έδυε ποτέ στη Βρετανική Αυτοκρατορία, και τη σημερινή βασίλισσα Ελισάβετ Β΄. Και προκειμένου να αποφευχθούν σχόλια περί ματαιοδόξου προβολής της τάξεως των ευγενών, η κόρη ενός μπακάλη, η Μάργκαρετ Θάτσερ, υπήρξε η εμβληματικότερη πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά τον Πόλεμο.

Υπήρξε φιλική αλλά αποφασιστικότατη η διατύπωση του αιτήματος και η κ. Μέι επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους πραγματικούς πυλώνες της Ε.Ε. – τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας και τον πρόεδρο της Επιτροπής. Θα ήταν σφάλμα τραγικό να εκληφθεί η συμπεριφορά της κ. Μέι ως έκφραση αδυναμίας. Η Βρετανία είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, μετά τη Γερμανία. Το Σίτι θα πάρει χρόνο πολύ για να μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη. Οσο για τους φωνασκούντες, που εκδηλώνουν τιμωρητική διάθεση προς τη Βρετανία, η κ. Μέι φρόντισε να συνδέσει –πάντα διακριτικά– το θέμα της ασφαλείας της Ευρώπης με τις διαπραγματεύσεις.

Η τρίτη Κυρία της Ευρώπης –αν και πολλοί θα φρίξουν στο άκουσμα του ονόματός της– είναι η Μαρίν Λεπέν, η οποία αυτοδικαίως διεκδικεί την ηγεσία των maquis, που σήμερα εναντιώνονται –κατά την άποψή τους– στις «κυβερνήσεις του Βισύ» των τελευταίων ετών στη Γαλλία. Εχει περίεργες τροπές η Ιστορία.

Κάποιοι που παλαιότερα τους έλεγαν «μισογύνηδες» θα υποστηρίξουν πως «τα κορίτσια παίζουν». Αριστα πράττουν, αφού «τα αγόρια» τα έχουν χαμένα εδώ και χρόνια. Τουλάχιστον με τις Κυρίες της Ευρώπης δεν πρόκειται να πλήξουμε.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" , 30/03/17

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" , 30/03/17

...Το ίδιο θέμα, από τα ΣΥΡΙΖΑίϊκα φύλλα

"Εφ.Συν", κύριο θέμα, 30/03/17








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου