Από "ΤΑ ΝΕΑ" και την "Εφ.Συν"
"ΤΑ ΝΕΑ", πρωτοσέλιδο, 28/09/16
"Εφ.Συν", πρωτοσέλιδο, 28/09/16
"ΤΑ ΝΕΑ", εσωτερικό θέμα, 28/09/16
Αρον άρον συμβιβασμός για μια υποδόση
Εγκρίθηκε από τη Βουλή με 152 Ναι έναντι 141 Οχι το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα n Οι άγριοι καβγάδες και τα ευτράπελα που σημάδεψαν τη χθεσινή συζήτηση στην ΟλομέλειαΤης Αγγελικής Κ. Καραγεώργου
Χθες το απόγευμα, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαιρετούσε με ενθουσιασμό τον άλλοτε σύντροφό του Στάθη Λεουτσάκο στο καφενείο της Βουλής, δεν θα φανταζόταν με τίποτα τι θα ακολουθούσε λίγα λεπτά αργότερα. Αν και στη φράση του υπουργού Οικονομικών «Λεουτσάκο, είσαι φίρμα έδώ μέσα!» παριστάμενοι υποστηρίζουν ότι το χαμόγελο του στελέχους της Λαϊκής Ενότητας ήταν ιδιαιτέρως πονηρό.
Η χθεσινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνεδρίαση ρουτίνας, αν δεν είχαν εμφανιστεί στα θεωρεία ο Θανάσης Πετράκος με τον Στάθη Λεουτσάκο. Οι δύο πρώην βουλευτές ανήκουν σε εκείνη την ομάδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν από το κόμμα τον Αύγουστο του 2015 αρνούμενοι να συναινέσουν στη μνημονιακή του στροφή. Χθες αποφάσισαν να δείξουν την αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ετσι από τα θεωρεία των επισκεπτών ο Πετράκος πέταξε φυλλάδια στα οποία αναγράφονταν κείμενο του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου με τον τίτλο «Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα». Μάλιστα κατέληγε: «Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την '.....' την μάνα που σας γέννησε...».
Το αποτέλεσμα ήταν ο Πετράκος να οδηγηθεί εκτός Βουλής. Οι δύο «αντάρτες» βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο στην Ολομέλεια στον γραμματέα της πράσινης ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος ζήτησε τη μη δίωξή τους. Μάλιστα, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως οι δύο πρώην συνάδελφοι «θα έπρεπε να είναι σε αυτά τα έδρανα για να σας υπενθυμίζουν τι λέγατε». Ακολούθως από τη ΝΔ η Αννα Καραμανλή κατέθεσε το φυλλάδιο στα Πρακτικά λέγοντας πως το αφιερώνει στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που δικαιούνται «Νομπέλ υποκρισίας». Σε ένα τέτοιο κλίμα αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πρωθυπουργός μπήκε χθες στην Ολομέλεια μόνο για να ψηφίσει. Ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα.
Ενα σύντομο
οικολογικό θρίλερ
Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου είχε διαφανεί πάντως από νωρίς. Για την ακρίβεια από το μεσημέρι, όταν οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, δηλαδή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο Γιώργος Δημαράς, συνοδευόμενοι από τον διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ανακοίνωσαν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι τελικώς είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη διάταξη για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν καρδιοχτυπήσει καθώς από το πρωί οι δύο βουλευτές εμφανίζονταν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο. Χρειάστηκε μία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό στην οποία συμφωνήθηκε να γίνει νομοθετική βελτίωση. Σε αυτήν υπήρξε κυβερνητική δέσμευση πως θα διευκρινιστεί ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα παραμείνουν στον δημόσιο έλεγχο. Οι βελτιώσεις συμφωνήθηκε πως θα πραγματοποιηθούν τόσο στο νομοσχέδιο όσο και στην αιτιολογική έκθεση με ειδική αναφορά στο Σύνταγμα και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει την πώληση της ΕΥΔΑΠ. Οπως και έγινε. «Θεωρούμε πάρα πολύ καλή την κουβέντα που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού. Αξίζει να διαβουλεύομαστε έτσι ώστε να βρίσκουμε την καλύτερη τελική λύση. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που συνεισφέραμε σε αυτό τον εποικοδομητικό διάλογο» είπε, μεταξύ άλλων, ο Τσιρώνης στους δημοσιογράφους. Ο Δημαράς με τη σειρά του επιχείρησε να δικαιολογήσει την αρχική στάση των Οικολόγων, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση των Οικολόγων για καταψήφιση ήταν γιατί θέλαμε να υπάρξει διατύπωση και διόρθωση του άρθρου».
Πυρ ομαδόν από
την αντιπολίτευση
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την κριτική τους να απλώνεται σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας. «Ο Πρωθυπουργός και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ψήφο τους απόψε ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα» τόνισε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τα στελέχη της συμπολίτευσης ότι είναι «πρόθυμα, υπάκουα και υποταγμένα στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών». Επισήμανε ακόμη ότι είναι αδιανόητο να έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα των ελλήνων δανειοληπτών να εξαγοράσουν το δάνειό τους πριν αυτό πουληθεί, με απόφαση, έγκριση ή συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης.
Ακόμα πιο επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες προειδοποιώντας πως «τώρα είναι η ώρα του εισαγγελέα». «Η φούσκα τής "για πρώτη φορά νομιμότητας" στο τηλεοπτικό τοπίο έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης. Οι σκελετοί που επιχειρήθηκε άρον άρον να κρυφτούν σε απόμερα βοσκοτόπια και σε τραπεζικές θυρίδες είναι πια σε κοινή θέα» υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, για να προσθέσει: «Νομίζετε ότι με την απόσυρση του κυρίου Καλογρίτσα έκλεισε η υπόθεση και θα πάτε παρακάτω; Οτι σβήσατε τα "αποτυπώματα του διαρρήκτη" στην ιστορία των τηλεοπτικών αδειών; Ο κόσμος δεν ξεχνά. Δεν θα κλείσει τα μάτια σε ένα προκλητικό επεισόδιο θράσους και προφανούς διαπλοκής».
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. «Κάθε μέτρο της κυβέρνησης αναδίνει τη φορμόλη του συστήματος που είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να δουν οι εργαζόμενοι πίσω απ' τη χρυσόσκονη που σκορπάει η κυβέρνηση για την πολιτική της» ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Τόνισε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα δεν περνάει απαρατήρητη η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον εαυτό της ότι «σπάει αβγά», ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί για να διασφαλίσει τάχα το «δημόσιο συμφέρον», ενώ στην πραγματικότητα κάνουν τη «βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου».
Για «λαϊκισμό και δημαγωγία» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας τα στελέχη της ως τους «καλύτερους μαθητές ενός αποτυχημένου παλαιοκομματικού συστήματος που το έχουν ξεπεράσει». «Το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα έχει γίνει βαρίδι στα πόδια σας. Αλλά το αληθινό πρόβλημα δεν είναι ότι πιστεύατε ότι είχατε ηθικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων... αλλά ότι συνεχίζετε να πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ένα πνευματικό μειονέκτημα. Εν ολίγοις, περνάτε τους ψηφοφόρους για χαζούς» υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Στην ανακοίνωση ότι δεν θα στηρίξει τον Πρωθυπουργό προχώρησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. Αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι ένα τέτοιο σενάριο συζητείται έντονα τις τελευταίες μέρες στο Κοινοβούλιο, ο Βασίλης Λεβέντης είπε: «Εγώ με τον Τσίπρα δεν θα πάω. Αν φύγουν τώρα πέντε βουλευτές από την κυβέρνηση, θα πάμε σε εκλογές». Εκτίμησε δε ότι «η χώρα έχει τρεις λύσεις: Να ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας τον Γολγοθά του και να καταρρεύσει. Να σχηματιστεί τώρα οικουμενική κυβέρνηση ή να πάμε σε εκλογές»
Ωστόσο λίγο αργότερα, οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα όταν ο Κωστής Χατζηδάκης διερωτήθηκε τι νόημα έχει η διαβεβαίωση του υπουργού όσο και του Τσίπρα, αφού «ό,τι λέτε συνήθως κάνετε το ακριβώς αντίθετο;». Ο Τσακαλώτος τού απάντησε πάντως ότι η ΝΔ δεν έχει θέσεις ή δεν μπορεί να πει τι πραγματικά θα κάνει για αυτά τα δύο δημόσια αγαθά.
Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «έχει δηλητηριάσει την αντίληψη και τη νοοτροπία της κοινωνίας» και λειτουργεί καθηλωτικά, αντιαναπτυξιακά. Υποστήριξε επίσης ότι οι διαψευσμένες ελπίδες τώρα αρχίζουν και εκδικούνται αυτούς που τις εμπορεύτηκαν αλλά, δυστυχώς, αυτό συμπαρασύρει όλο τον τόπο. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ευχήθηκε να μην επαληθευτεί αυτό που λέει η γερμανική κυβέρνηση, ότι δηλαδή η συζήτηση για το χρέος θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, το 2019, και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι συνυπέγραψε στο Eurogroup την κοινή δήλωση που τοποθετεί το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος. «Η ρύθμιση θα δοθεί με το τέταρτο Μνημόνιο που θα είναι διαρκές» εκτίμησε.
Οι «εκτελεστές
συμβολαίων»
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης δεν βρέθηκαν ωστόσο μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις και το Υπερταμείο αλλά και οι τηλεοπτικές άδειες. Και τα μέσα ενημέρωσης συλλήβδην. Λάδι στη φωτιά έριξε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μετά το φιάσκο της συμμετοχής Καλογρίτσα μίλησε για «εκτελεστές συμβολαίων που κάνουν μια επίθεση που δεν έχει προηγούμενο». Ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε επίσης λόγο για «επίθεση της διαπλοκής που υπονομεύει τη δημοκρατία», ισχυριζόμενος ότι «οι καναλάρχες χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι «στην ΕΕ δεν υπάρχει θεσμικό ή δικαστικό όργανο που να στηρίζει τις δικές σας αθλιότητες». Ωστόσο, επί της ουσίας των ισχυρισμών του υπουργού απάντησε η Λιάνα Κανέλλη. Η βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε πως αν η κυβέρνηση θέλει να θεωρεί την επικοινωνία δημόσιο αγαθό, τότε οφείλει να παραδεχθείτε ότι είναι υπεράνω διαπραγμάτευσης και κυρίως υπεράνω πλειστηριασμού. «Αν τη θεωρείτε δημόσιο αγαθό, πώς στον κόρακα τη βγάζετε στον πλειστηριασμό; Από πότε τα δημόσια αγαθά τα βγάζετε στον πλειστηριασμό;» διερωτήθηκε.
«Με τη γίδα
στην πλάτη»
Νέο επεισόδιο ξέσπασε χθες στην Ολομέλεια ανάμεσα στον Αδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό ότι «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη» αλλά και ότι «για να σώσει τον εαυτό του κατέστρεψε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων πέντε ετών, ότι εμείς δίναμε τα έργα στους φίλους μας εργολάβους». Από την πλευρά του ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας αλλά απέδωσε τη συζήτηση για την Τράπεζα Αττικής στο γεγονός, όπως είπε, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να πληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει από τη συγκεκριμένη τράπεζα. «Πληρώνετε τις δόσεις ή ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα;» είπε χαρακτηριστικά.
"ΤΑ ΝΕΑ", πρωτοσέλιδο, 28/09/16
"Εφ.Συν", πρωτοσέλιδο, 28/09/16
"ΤΑ ΝΕΑ", εσωτερικό θέμα, 28/09/16
Αρον άρον συμβιβασμός για μια υποδόση
Εγκρίθηκε από τη Βουλή με 152 Ναι έναντι 141 Οχι το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα n Οι άγριοι καβγάδες και τα ευτράπελα που σημάδεψαν τη χθεσινή συζήτηση στην ΟλομέλειαΤης Αγγελικής Κ. Καραγεώργου
Χθες το απόγευμα, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαιρετούσε με ενθουσιασμό τον άλλοτε σύντροφό του Στάθη Λεουτσάκο στο καφενείο της Βουλής, δεν θα φανταζόταν με τίποτα τι θα ακολουθούσε λίγα λεπτά αργότερα. Αν και στη φράση του υπουργού Οικονομικών «Λεουτσάκο, είσαι φίρμα έδώ μέσα!» παριστάμενοι υποστηρίζουν ότι το χαμόγελο του στελέχους της Λαϊκής Ενότητας ήταν ιδιαιτέρως πονηρό.
Η χθεσινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνεδρίαση ρουτίνας, αν δεν είχαν εμφανιστεί στα θεωρεία ο Θανάσης Πετράκος με τον Στάθη Λεουτσάκο. Οι δύο πρώην βουλευτές ανήκουν σε εκείνη την ομάδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν από το κόμμα τον Αύγουστο του 2015 αρνούμενοι να συναινέσουν στη μνημονιακή του στροφή. Χθες αποφάσισαν να δείξουν την αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ετσι από τα θεωρεία των επισκεπτών ο Πετράκος πέταξε φυλλάδια στα οποία αναγράφονταν κείμενο του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου με τον τίτλο «Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα». Μάλιστα κατέληγε: «Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την '.....' την μάνα που σας γέννησε...».
Το αποτέλεσμα ήταν ο Πετράκος να οδηγηθεί εκτός Βουλής. Οι δύο «αντάρτες» βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο στην Ολομέλεια στον γραμματέα της πράσινης ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος ζήτησε τη μη δίωξή τους. Μάλιστα, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως οι δύο πρώην συνάδελφοι «θα έπρεπε να είναι σε αυτά τα έδρανα για να σας υπενθυμίζουν τι λέγατε». Ακολούθως από τη ΝΔ η Αννα Καραμανλή κατέθεσε το φυλλάδιο στα Πρακτικά λέγοντας πως το αφιερώνει στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που δικαιούνται «Νομπέλ υποκρισίας». Σε ένα τέτοιο κλίμα αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πρωθυπουργός μπήκε χθες στην Ολομέλεια μόνο για να ψηφίσει. Ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα.
Ενα σύντομο
οικολογικό θρίλερ
Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου είχε διαφανεί πάντως από νωρίς. Για την ακρίβεια από το μεσημέρι, όταν οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, δηλαδή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο Γιώργος Δημαράς, συνοδευόμενοι από τον διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ανακοίνωσαν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι τελικώς είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη διάταξη για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν καρδιοχτυπήσει καθώς από το πρωί οι δύο βουλευτές εμφανίζονταν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο. Χρειάστηκε μία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό στην οποία συμφωνήθηκε να γίνει νομοθετική βελτίωση. Σε αυτήν υπήρξε κυβερνητική δέσμευση πως θα διευκρινιστεί ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα παραμείνουν στον δημόσιο έλεγχο. Οι βελτιώσεις συμφωνήθηκε πως θα πραγματοποιηθούν τόσο στο νομοσχέδιο όσο και στην αιτιολογική έκθεση με ειδική αναφορά στο Σύνταγμα και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει την πώληση της ΕΥΔΑΠ. Οπως και έγινε. «Θεωρούμε πάρα πολύ καλή την κουβέντα που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού. Αξίζει να διαβουλεύομαστε έτσι ώστε να βρίσκουμε την καλύτερη τελική λύση. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που συνεισφέραμε σε αυτό τον εποικοδομητικό διάλογο» είπε, μεταξύ άλλων, ο Τσιρώνης στους δημοσιογράφους. Ο Δημαράς με τη σειρά του επιχείρησε να δικαιολογήσει την αρχική στάση των Οικολόγων, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση των Οικολόγων για καταψήφιση ήταν γιατί θέλαμε να υπάρξει διατύπωση και διόρθωση του άρθρου».
Πυρ ομαδόν από
την αντιπολίτευση
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την κριτική τους να απλώνεται σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας. «Ο Πρωθυπουργός και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ψήφο τους απόψε ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα» τόνισε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τα στελέχη της συμπολίτευσης ότι είναι «πρόθυμα, υπάκουα και υποταγμένα στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών». Επισήμανε ακόμη ότι είναι αδιανόητο να έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα των ελλήνων δανειοληπτών να εξαγοράσουν το δάνειό τους πριν αυτό πουληθεί, με απόφαση, έγκριση ή συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης.
Ακόμα πιο επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες προειδοποιώντας πως «τώρα είναι η ώρα του εισαγγελέα». «Η φούσκα τής "για πρώτη φορά νομιμότητας" στο τηλεοπτικό τοπίο έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης. Οι σκελετοί που επιχειρήθηκε άρον άρον να κρυφτούν σε απόμερα βοσκοτόπια και σε τραπεζικές θυρίδες είναι πια σε κοινή θέα» υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, για να προσθέσει: «Νομίζετε ότι με την απόσυρση του κυρίου Καλογρίτσα έκλεισε η υπόθεση και θα πάτε παρακάτω; Οτι σβήσατε τα "αποτυπώματα του διαρρήκτη" στην ιστορία των τηλεοπτικών αδειών; Ο κόσμος δεν ξεχνά. Δεν θα κλείσει τα μάτια σε ένα προκλητικό επεισόδιο θράσους και προφανούς διαπλοκής».
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. «Κάθε μέτρο της κυβέρνησης αναδίνει τη φορμόλη του συστήματος που είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να δουν οι εργαζόμενοι πίσω απ' τη χρυσόσκονη που σκορπάει η κυβέρνηση για την πολιτική της» ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Τόνισε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα δεν περνάει απαρατήρητη η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον εαυτό της ότι «σπάει αβγά», ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί για να διασφαλίσει τάχα το «δημόσιο συμφέρον», ενώ στην πραγματικότητα κάνουν τη «βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου».
Για «λαϊκισμό και δημαγωγία» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας τα στελέχη της ως τους «καλύτερους μαθητές ενός αποτυχημένου παλαιοκομματικού συστήματος που το έχουν ξεπεράσει». «Το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα έχει γίνει βαρίδι στα πόδια σας. Αλλά το αληθινό πρόβλημα δεν είναι ότι πιστεύατε ότι είχατε ηθικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων... αλλά ότι συνεχίζετε να πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ένα πνευματικό μειονέκτημα. Εν ολίγοις, περνάτε τους ψηφοφόρους για χαζούς» υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Στην ανακοίνωση ότι δεν θα στηρίξει τον Πρωθυπουργό προχώρησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. Αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι ένα τέτοιο σενάριο συζητείται έντονα τις τελευταίες μέρες στο Κοινοβούλιο, ο Βασίλης Λεβέντης είπε: «Εγώ με τον Τσίπρα δεν θα πάω. Αν φύγουν τώρα πέντε βουλευτές από την κυβέρνηση, θα πάμε σε εκλογές». Εκτίμησε δε ότι «η χώρα έχει τρεις λύσεις: Να ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας τον Γολγοθά του και να καταρρεύσει. Να σχηματιστεί τώρα οικουμενική κυβέρνηση ή να πάμε σε εκλογές»
.
Αντεγκλήσεις
για το Υπερταμείο
Απαντώντας στο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών κατήγγειλε «εκστρατεία ψεύδους», υποστηρίζοντας ότι από πουθενά δεν προκύπτει η υποχρέωση ιδιωτικοποιήσεων. «Δεν είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ και δεν είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτό το Ταμείο δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν υπάρχει υποθήκευση όλης της περιουσίας, μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο, οι μετοχές δεν μεταβιβάζονται και δεν μπορεί να κατασχεθούν» εξήγησε. Ο Τσακαλώτος, διασκεδάζοντας πιθανότατα τις εντυπώσεις, είπε ακόμη ότι η νυν κυβέρνηση φτιάχνει μία σχέση με τις ΔΕΚΟ και τη Δημόσια Διοίκηση που «σταματάει το πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι και συντονίζεται με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, με κοινωνική λογοδοσία».
Αντεγκλήσεις
για το Υπερταμείο
Απαντώντας στο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών κατήγγειλε «εκστρατεία ψεύδους», υποστηρίζοντας ότι από πουθενά δεν προκύπτει η υποχρέωση ιδιωτικοποιήσεων. «Δεν είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ και δεν είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτό το Ταμείο δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν υπάρχει υποθήκευση όλης της περιουσίας, μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο, οι μετοχές δεν μεταβιβάζονται και δεν μπορεί να κατασχεθούν» εξήγησε. Ο Τσακαλώτος, διασκεδάζοντας πιθανότατα τις εντυπώσεις, είπε ακόμη ότι η νυν κυβέρνηση φτιάχνει μία σχέση με τις ΔΕΚΟ και τη Δημόσια Διοίκηση που «σταματάει το πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι και συντονίζεται με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, με κοινωνική λογοδοσία».
Ωστόσο λίγο αργότερα, οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα όταν ο Κωστής Χατζηδάκης διερωτήθηκε τι νόημα έχει η διαβεβαίωση του υπουργού όσο και του Τσίπρα, αφού «ό,τι λέτε συνήθως κάνετε το ακριβώς αντίθετο;». Ο Τσακαλώτος τού απάντησε πάντως ότι η ΝΔ δεν έχει θέσεις ή δεν μπορεί να πει τι πραγματικά θα κάνει για αυτά τα δύο δημόσια αγαθά.
Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «έχει δηλητηριάσει την αντίληψη και τη νοοτροπία της κοινωνίας» και λειτουργεί καθηλωτικά, αντιαναπτυξιακά. Υποστήριξε επίσης ότι οι διαψευσμένες ελπίδες τώρα αρχίζουν και εκδικούνται αυτούς που τις εμπορεύτηκαν αλλά, δυστυχώς, αυτό συμπαρασύρει όλο τον τόπο. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ευχήθηκε να μην επαληθευτεί αυτό που λέει η γερμανική κυβέρνηση, ότι δηλαδή η συζήτηση για το χρέος θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, το 2019, και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι συνυπέγραψε στο Eurogroup την κοινή δήλωση που τοποθετεί το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος. «Η ρύθμιση θα δοθεί με το τέταρτο Μνημόνιο που θα είναι διαρκές» εκτίμησε.
Οι «εκτελεστές
συμβολαίων»
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης δεν βρέθηκαν ωστόσο μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις και το Υπερταμείο αλλά και οι τηλεοπτικές άδειες. Και τα μέσα ενημέρωσης συλλήβδην. Λάδι στη φωτιά έριξε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μετά το φιάσκο της συμμετοχής Καλογρίτσα μίλησε για «εκτελεστές συμβολαίων που κάνουν μια επίθεση που δεν έχει προηγούμενο». Ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε επίσης λόγο για «επίθεση της διαπλοκής που υπονομεύει τη δημοκρατία», ισχυριζόμενος ότι «οι καναλάρχες χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι «στην ΕΕ δεν υπάρχει θεσμικό ή δικαστικό όργανο που να στηρίζει τις δικές σας αθλιότητες». Ωστόσο, επί της ουσίας των ισχυρισμών του υπουργού απάντησε η Λιάνα Κανέλλη. Η βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε πως αν η κυβέρνηση θέλει να θεωρεί την επικοινωνία δημόσιο αγαθό, τότε οφείλει να παραδεχθείτε ότι είναι υπεράνω διαπραγμάτευσης και κυρίως υπεράνω πλειστηριασμού. «Αν τη θεωρείτε δημόσιο αγαθό, πώς στον κόρακα τη βγάζετε στον πλειστηριασμό; Από πότε τα δημόσια αγαθά τα βγάζετε στον πλειστηριασμό;» διερωτήθηκε.
«Με τη γίδα
στην πλάτη»
Νέο επεισόδιο ξέσπασε χθες στην Ολομέλεια ανάμεσα στον Αδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό ότι «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη» αλλά και ότι «για να σώσει τον εαυτό του κατέστρεψε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων πέντε ετών, ότι εμείς δίναμε τα έργα στους φίλους μας εργολάβους». Από την πλευρά του ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας αλλά απέδωσε τη συζήτηση για την Τράπεζα Αττικής στο γεγονός, όπως είπε, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να πληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει από τη συγκεκριμένη τράπεζα. «Πληρώνετε τις δόσεις ή ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα;» είπε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου