Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ",11-12/04/20 |
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
Το «σύνθημα» για κάθε σχέδιο παρέμβασης εν μέσω πανδημίας δίνεται από το Πρωθυπουργικό Γραφείο και τους αρμόδιους υπουργούς και στο «παρασύνθημα» περνούν οι… πρωταγωνιστές στα παρασκήνια. Είναι εκείνοι που καταρτίζουν τεχνοκρατικά πρωτόκολλα, συντάσσουν ενημερωτικά σημειώματα για τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, ακολουθούν οδηγίες, προτείνουν και εφαρμόζουν λύσεις. Εδώ και εβδομάδες - τρεις συμπληρώθηκαν από την ισχύ των περιοριστικών μέτρων - ο συναγερμός ηχεί στο σύνολο του κυβερνητικού μηχανισμού και σε πολλαπλά επίπεδα (οικονομίας, κοινωνίας, ψηφιακών αναγκών, διπλωματίας κ.λπ.), με τις «ομάδες δράσης» των υπουργείων να δουλεύουν για «καθημερινές, μικρές νίκες».
ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «CARGO». Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα πρόσωπα του υπουργείου Υγείας, ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων εμπλέκεται και στη δύσκολη - μυστική - επιχείρηση «πτήσεις cargo». Πρόκειται για τη διυπουργική προσπάθεια έλευσης στην Ελλάδα υγειονομικού υλικού από όλο τον κόσμο, με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στον «πόλεμο» των προμηθειών συμμετέχει πλήθος προσώπων, όπως συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δημητριάδης κ.ά.
«Πολλά τα ξενύχτια και μεγάλη, κομβικής σημασίας, η ενεργοποίηση των διπλωματικών υπηρεσιών…» λέει ο Γιάννης Κωτσιόπουλος για το θέμα των προμηθειών. Ο ίδιος, εξαρχής, καταπιάστηκε με τις προσπάθειες αύξησης των κλινών Εντατικής Θεραπείας και πλέον με τον ανασχεδιασμό των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Βρεθήκαμε μπροστά στην πρόκληση να αναπτύξουμε σε ελάχιστο χρόνο όσα κρεβάτια δεν υπήρχαν εδώ και χρόνια» προσθέτει, περιγράφοντας ότι χρειάστηκαν και συνεχίζονται αλλεπάλληλες επαφές με διευθυντές ΜΕΘ και Κέντρα Υγείας ανά την επικράτεια.
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. Αντίστοιχα κομβικό ρόλο στην καταγραφή αναγκών, με καθημερινή αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων εντός και εκτός Ελλάδας και με παρεμβάσεις για την ενημέρωση της κοινωνίας, έχουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Οι ειδικοί επιστρατεύονται ανάλογα με την ειδικότητά τους και τις ανάγκες, όπως στην περίπτωση του καθηγητή Επιδημιολογίας και αναπληρωτή προέδρου του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής στη διαχείριση της κατάστασης στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αποχώρηση των υγιών επιβατών και μετατροπή του σε πλωτό νοσοκομείο.
Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΧΗ. Επί ποδός και σε συνεχή μεταξύ τους επικοινωνία είναι οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος (Απλούστευσης Διαδικασιών), Αντώνης Τζωρτζακάκης (Τηλεπικοινωνιών) και Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος (Πληροφοριακών Συστημάτων). «Μας έχει βγει το λάδι με τα συστήματα!» λέει αστειευόμενος ο καθηγητής Αναγνωστόπουλος, επισημαίνοντας ότι «είναι αλήθεια πως στα δύσκολα οι Ελληνες ομονοούν. Εδώ και εβδομάδες δουλεύουμε πολλοί άνθρωποι για τον κοινό στόχο. Και είναι πάντα σημαντικές οι μικρές ή μεγαλύτερες νίκες». Για τον ιδιωτικό τομέα σχολιάζει ότι «η συνεργασία με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι ομαλή και ένα κρίσιμο στοίχημα, αυτό της αντοχής των δικτύων, κερδίζεται». Η νέα πρόκληση αφορά το πρότζεκτ «εργασία από το σπίτι» για έως και 10.000 δημοσίους υπαλλήλους. «Στόχος μας είναι το λεγόμενο business continuity, η απρόσκοπτη εργασία με ασφαλή πρόσβαση με VPN για τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης, για την ακρίβεια το σύνολο των φορέων που είναι ενταγμένοι στο δίκτυο Σύζευξις» προσθέτει ο ίδιος.
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Στον έλεγχο της αγοράς με προτεραιότητα την ομαλή τροφοδοσία και την επάρκεια και με επαφές με όλους τους κλάδους εστιάζει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε διαρκή επαφή με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση. Από τις πρώτες κινήσεις της Γενικής Γραμματείας ήταν η γρήγορη λειτουργία του αριθμού 1520 προκειμένου να απευθύνονται σε 24ωρη βάση οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις για πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων σε ανοιχτή γραμμή με τα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία βρίσκεται η διεθνολόγος γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Θεμάτων της κυβέρνησης Βίκυ Λοΐζου, με ρόλο στις συζητήσεις για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων της επόμενης μέρας στα πεδία της οικονομίας.
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΑΓΚΑΘΙ. Για τη διαχείριση της κρίσης στις προσφυγικές δομές ανά τη χώρα, με πρώτο στόχο ο κορωνοϊός να μένει εκτός των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης, στήνει πρωτόκολλα δράσης ο βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος, γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο, Μάνος Λογοθέτης. «Το σχέδιό μας στα νησιά ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που εφαρμόσαμε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επρεπε να υπάρχει ένα δίκτυο ενεργής παρακολούθησης της κατάστασης και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στα νησιά, κλείνοντας τις δομές με περιοριστικά μέτρα. Αν και κατηγορηθήκαμε από κάποιους» περιγράφει και τονίζει ότι «στον εφησυχασμό ο κίνδυνος ελλοχεύει». Το μότο που τον συνοδεύει στις μέρες της υγειονομικής κρίσης, όπως περιγράφει, είναι το «έσο έτοιμος! Οπως στον Στρατό. Κάθε μέρα είναι μια άλλη μέρα, με μικρούς ή μεγαλύτερους στόχους και μικρές επιτυχίες, όπως κάνουμε σερί από τον περασμένο Αύγουστο». Ολες αυτές τις μέρες ο ίδιος διαπιστώνει διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά σε σχέση με εκείνους στην ενδοχώρα: «Στα νησιά πετύχαμε να καταλάβουν γρήγορα ότι υπάρχει μια επικίνδυνη κρίση που απαιτεί συμμόρφωση σε έκτακτες δράσεις. Αντιθέτως στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα προσπαθούσαμε πρόσφατα να πείσουμε Αφρικανούς που έβγαιναν θετικοί στο τεστ αλλά δεν είχαν συμπτώματα ότι πρέπει να περιοριστούν. Παλεύαμε να τους πείσουμε ότι λέμε αλήθεια. "Είσαι ρατσιστής" έλεγαν, "δεν έχει να κάνει με το χρώμα του δέρματος" απαντούσα. Κατάλαβα ότι οι άνθρωποι δεν είχαν σωστή ενημέρωση και ήδη έδωσα οδηγία για νέα ενημέρωση στις δομές της».
ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Τηλεδιασκέψεις σχεδόν κάθε εβδομάδα γίνονται στο υπουργείο Ενέργειας μεταξύ άλλων με τις διοικήσεις των εταιρειών προμήθειας και παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Πρώτο ρόλο έχει η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά. Η ίδια παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ετοιμάζει πακέτο ρυθμίσεων και προτάσεις αντιμετώπισης ενδεχόμενων προβλημάτων στην εισπραξιμότητα και τη ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας και αξιολογεί τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους καταναλωτές.
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Στο υπουργείο Εσωτερικών, προτεραιότητα ήταν εξαρχής οι δήμοι και οι περιφέρειες να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ενώ το βάρος έπεσε παράλληλα στην ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να εξυπηρετούνται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η συγκεκριμένη προσπάθεια απαιτεί συνεργασία πολλών, μεταξύ άλλων του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου που επικοινωνεί τακτικά με τον υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο. Ο Παπαστεργίου ανοίγει «κεραίες» στους 332 δήμους της χώρας προκειμένου να ενημερώνει κεντρικά την κυβέρνηση για τις ανάγκες των πολιτών αλλά και για τα αιτήματα στήριξης που διατυπώνουν οι τοπικοί άρχοντες. Οσο για τις συζητήσεις για τον «γρίφο» των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, συμμετέχει η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας και η ομάδα της, ενώ η ίδια εκπροσωπεί το Παιδείας στη Συντονιστική Επιτροπή Ψηφιακού Μετασχηματισμού που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ
"Μένουμε γραφείο και δουλεύουμε σε 24ωρη βάση» είναι το μότο του ΓΓ Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δημητριάδη και της ομάδας του τις μέρες της πανδημίας. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Δημητριάδης τονίζει ότι η οικονομική διπλωματία προσαρμόζεται, μπαίνει στη μάχη και αξιοποιεί κάθε πλεονέκτημα για την εξασφάλιση υγειονομικού υλικού, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η διπλωματία στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας. Πόσο σημαντικός είναι αυτός ο ρόλος;
Η διπλωματία είναι ένα από τα «όπλα» της χώρας για όλες τις καταστάσεις. Εκτακτες ή μη, ειρηνικές ή όχι, και αλίμονο αν δεν φαινόταν χρήσιμη τώρα, σε μια παγκόσμια κρίση. Σήμερα, όλες οι χώρες επιδίδονται σε μια ιδιότυπη μάχη, αξιοποιώντας κάθε πλεονέκτημα, από το χρήμα έως τις φιλικές σχέσεις και την επιρροή, για να προμηθευτούν πολύτιμο και δυσεύρετο υγειονομικό υλικό που θα προστατεύσει τους πολίτες τους.
Αυτό κάνουμε κι εμείς. Μπορεί να έχουμε λιγότερα μέσα στη διάθεσή μας, αλλά είμαστε μια χώρα με εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με πολλές άλλες. Με τον διαχρονικά ειρηνικό προσανατολισμό μας, έχουμε αρκετούς φίλους, και με τη συστηματική δουλειά των τελευταίων μηνών, στο πλαίσιο της Οικονομικής Διπλωματίας και της Εξωστρέφειας, προσθέσαμε κι άλλους. Για τα αποτελέσματα μιλούν οι πτήσεις με το υγειονομικό υλικό στο αεροδρόμιο.
Το «σύνθημα» για κάθε σχέδιο παρέμβασης εν μέσω πανδημίας δίνεται από το Πρωθυπουργικό Γραφείο και τους αρμόδιους υπουργούς και στο «παρασύνθημα» περνούν οι… πρωταγωνιστές στα παρασκήνια. Είναι εκείνοι που καταρτίζουν τεχνοκρατικά πρωτόκολλα, συντάσσουν ενημερωτικά σημειώματα για τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, ακολουθούν οδηγίες, προτείνουν και εφαρμόζουν λύσεις. Εδώ και εβδομάδες - τρεις συμπληρώθηκαν από την ισχύ των περιοριστικών μέτρων - ο συναγερμός ηχεί στο σύνολο του κυβερνητικού μηχανισμού και σε πολλαπλά επίπεδα (οικονομίας, κοινωνίας, ψηφιακών αναγκών, διπλωματίας κ.λπ.), με τις «ομάδες δράσης» των υπουργείων να δουλεύουν για «καθημερινές, μικρές νίκες».
ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «CARGO». Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα πρόσωπα του υπουργείου Υγείας, ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων εμπλέκεται και στη δύσκολη - μυστική - επιχείρηση «πτήσεις cargo». Πρόκειται για τη διυπουργική προσπάθεια έλευσης στην Ελλάδα υγειονομικού υλικού από όλο τον κόσμο, με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στον «πόλεμο» των προμηθειών συμμετέχει πλήθος προσώπων, όπως συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δημητριάδης κ.ά.
«Πολλά τα ξενύχτια και μεγάλη, κομβικής σημασίας, η ενεργοποίηση των διπλωματικών υπηρεσιών…» λέει ο Γιάννης Κωτσιόπουλος για το θέμα των προμηθειών. Ο ίδιος, εξαρχής, καταπιάστηκε με τις προσπάθειες αύξησης των κλινών Εντατικής Θεραπείας και πλέον με τον ανασχεδιασμό των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Βρεθήκαμε μπροστά στην πρόκληση να αναπτύξουμε σε ελάχιστο χρόνο όσα κρεβάτια δεν υπήρχαν εδώ και χρόνια» προσθέτει, περιγράφοντας ότι χρειάστηκαν και συνεχίζονται αλλεπάλληλες επαφές με διευθυντές ΜΕΘ και Κέντρα Υγείας ανά την επικράτεια.
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. Αντίστοιχα κομβικό ρόλο στην καταγραφή αναγκών, με καθημερινή αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων εντός και εκτός Ελλάδας και με παρεμβάσεις για την ενημέρωση της κοινωνίας, έχουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Οι ειδικοί επιστρατεύονται ανάλογα με την ειδικότητά τους και τις ανάγκες, όπως στην περίπτωση του καθηγητή Επιδημιολογίας και αναπληρωτή προέδρου του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής στη διαχείριση της κατάστασης στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αποχώρηση των υγιών επιβατών και μετατροπή του σε πλωτό νοσοκομείο.
Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΧΗ. Επί ποδός και σε συνεχή μεταξύ τους επικοινωνία είναι οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος (Απλούστευσης Διαδικασιών), Αντώνης Τζωρτζακάκης (Τηλεπικοινωνιών) και Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος (Πληροφοριακών Συστημάτων). «Μας έχει βγει το λάδι με τα συστήματα!» λέει αστειευόμενος ο καθηγητής Αναγνωστόπουλος, επισημαίνοντας ότι «είναι αλήθεια πως στα δύσκολα οι Ελληνες ομονοούν. Εδώ και εβδομάδες δουλεύουμε πολλοί άνθρωποι για τον κοινό στόχο. Και είναι πάντα σημαντικές οι μικρές ή μεγαλύτερες νίκες». Για τον ιδιωτικό τομέα σχολιάζει ότι «η συνεργασία με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι ομαλή και ένα κρίσιμο στοίχημα, αυτό της αντοχής των δικτύων, κερδίζεται». Η νέα πρόκληση αφορά το πρότζεκτ «εργασία από το σπίτι» για έως και 10.000 δημοσίους υπαλλήλους. «Στόχος μας είναι το λεγόμενο business continuity, η απρόσκοπτη εργασία με ασφαλή πρόσβαση με VPN για τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης, για την ακρίβεια το σύνολο των φορέων που είναι ενταγμένοι στο δίκτυο Σύζευξις» προσθέτει ο ίδιος.
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Στον έλεγχο της αγοράς με προτεραιότητα την ομαλή τροφοδοσία και την επάρκεια και με επαφές με όλους τους κλάδους εστιάζει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε διαρκή επαφή με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση. Από τις πρώτες κινήσεις της Γενικής Γραμματείας ήταν η γρήγορη λειτουργία του αριθμού 1520 προκειμένου να απευθύνονται σε 24ωρη βάση οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις για πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων σε ανοιχτή γραμμή με τα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία βρίσκεται η διεθνολόγος γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Θεμάτων της κυβέρνησης Βίκυ Λοΐζου, με ρόλο στις συζητήσεις για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων της επόμενης μέρας στα πεδία της οικονομίας.
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΑΓΚΑΘΙ. Για τη διαχείριση της κρίσης στις προσφυγικές δομές ανά τη χώρα, με πρώτο στόχο ο κορωνοϊός να μένει εκτός των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης, στήνει πρωτόκολλα δράσης ο βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος, γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο, Μάνος Λογοθέτης. «Το σχέδιό μας στα νησιά ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που εφαρμόσαμε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επρεπε να υπάρχει ένα δίκτυο ενεργής παρακολούθησης της κατάστασης και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στα νησιά, κλείνοντας τις δομές με περιοριστικά μέτρα. Αν και κατηγορηθήκαμε από κάποιους» περιγράφει και τονίζει ότι «στον εφησυχασμό ο κίνδυνος ελλοχεύει». Το μότο που τον συνοδεύει στις μέρες της υγειονομικής κρίσης, όπως περιγράφει, είναι το «έσο έτοιμος! Οπως στον Στρατό. Κάθε μέρα είναι μια άλλη μέρα, με μικρούς ή μεγαλύτερους στόχους και μικρές επιτυχίες, όπως κάνουμε σερί από τον περασμένο Αύγουστο». Ολες αυτές τις μέρες ο ίδιος διαπιστώνει διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά σε σχέση με εκείνους στην ενδοχώρα: «Στα νησιά πετύχαμε να καταλάβουν γρήγορα ότι υπάρχει μια επικίνδυνη κρίση που απαιτεί συμμόρφωση σε έκτακτες δράσεις. Αντιθέτως στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα προσπαθούσαμε πρόσφατα να πείσουμε Αφρικανούς που έβγαιναν θετικοί στο τεστ αλλά δεν είχαν συμπτώματα ότι πρέπει να περιοριστούν. Παλεύαμε να τους πείσουμε ότι λέμε αλήθεια. "Είσαι ρατσιστής" έλεγαν, "δεν έχει να κάνει με το χρώμα του δέρματος" απαντούσα. Κατάλαβα ότι οι άνθρωποι δεν είχαν σωστή ενημέρωση και ήδη έδωσα οδηγία για νέα ενημέρωση στις δομές της».
ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Τηλεδιασκέψεις σχεδόν κάθε εβδομάδα γίνονται στο υπουργείο Ενέργειας μεταξύ άλλων με τις διοικήσεις των εταιρειών προμήθειας και παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Πρώτο ρόλο έχει η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά. Η ίδια παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ετοιμάζει πακέτο ρυθμίσεων και προτάσεις αντιμετώπισης ενδεχόμενων προβλημάτων στην εισπραξιμότητα και τη ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας και αξιολογεί τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους καταναλωτές.
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Στο υπουργείο Εσωτερικών, προτεραιότητα ήταν εξαρχής οι δήμοι και οι περιφέρειες να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ενώ το βάρος έπεσε παράλληλα στην ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να εξυπηρετούνται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η συγκεκριμένη προσπάθεια απαιτεί συνεργασία πολλών, μεταξύ άλλων του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου που επικοινωνεί τακτικά με τον υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο. Ο Παπαστεργίου ανοίγει «κεραίες» στους 332 δήμους της χώρας προκειμένου να ενημερώνει κεντρικά την κυβέρνηση για τις ανάγκες των πολιτών αλλά και για τα αιτήματα στήριξης που διατυπώνουν οι τοπικοί άρχοντες. Οσο για τις συζητήσεις για τον «γρίφο» των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, συμμετέχει η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας και η ομάδα της, ενώ η ίδια εκπροσωπεί το Παιδείας στη Συντονιστική Επιτροπή Ψηφιακού Μετασχηματισμού που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ
"Μένουμε γραφείο και δουλεύουμε σε 24ωρη βάση» είναι το μότο του ΓΓ Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δημητριάδη και της ομάδας του τις μέρες της πανδημίας. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Δημητριάδης τονίζει ότι η οικονομική διπλωματία προσαρμόζεται, μπαίνει στη μάχη και αξιοποιεί κάθε πλεονέκτημα για την εξασφάλιση υγειονομικού υλικού, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η διπλωματία στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας. Πόσο σημαντικός είναι αυτός ο ρόλος;
Η διπλωματία είναι ένα από τα «όπλα» της χώρας για όλες τις καταστάσεις. Εκτακτες ή μη, ειρηνικές ή όχι, και αλίμονο αν δεν φαινόταν χρήσιμη τώρα, σε μια παγκόσμια κρίση. Σήμερα, όλες οι χώρες επιδίδονται σε μια ιδιότυπη μάχη, αξιοποιώντας κάθε πλεονέκτημα, από το χρήμα έως τις φιλικές σχέσεις και την επιρροή, για να προμηθευτούν πολύτιμο και δυσεύρετο υγειονομικό υλικό που θα προστατεύσει τους πολίτες τους.
Αυτό κάνουμε κι εμείς. Μπορεί να έχουμε λιγότερα μέσα στη διάθεσή μας, αλλά είμαστε μια χώρα με εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με πολλές άλλες. Με τον διαχρονικά ειρηνικό προσανατολισμό μας, έχουμε αρκετούς φίλους, και με τη συστηματική δουλειά των τελευταίων μηνών, στο πλαίσιο της Οικονομικής Διπλωματίας και της Εξωστρέφειας, προσθέσαμε κι άλλους. Για τα αποτελέσματα μιλούν οι πτήσεις με το υγειονομικό υλικό στο αεροδρόμιο.
Πόσο δύσκολο είναι να χτιστούν οι «συμμαχίες της μάσκας»; Η πανδημία έδωσε αφορμή για διεύρυνση των διπλωματικών επαφών της χώρας και ποιοι οι «πρωταθλητές» της αλληλεγγύης;
Κοιτάξτε, εκτός από τις χώρες με τις οποίες έχουμε παραδοσιακά καλές διακρατικές σχέσεις και με άλλες με τις οποίες αναπτύχθηκαν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο πρέπει να εντάξουμε και τη συνδρομή επιφανών ελλήνων επιχειρηματιών.
Η συστράτευσή τους στον κοινό στόχο είναι μια μεγάλη στιγμή που ανακαλεί μνήμες περασμένων εποχών. Οχι μόνο για τη γενναιόδωρη προσφορά σημαντικών ποσών, αλλά κυρίως γιατί διευκόλυναν το κράτος να αποκτήσει το πολύτιμο υλικό ταχύτατα.
Οι μέρες είναι δύσκολες αλλά στις πολλές θετικές όψεις τους, από την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες έως τη συνετή στάση της Εκκλησίας, πρέπει να προσθέσουμε και το άρωμα ευεργεσίας. Οι έλληνες εφοπλιστές, ο όμιλος Μυτιληναίου, το Ιδρυμα Ωνάση, η Aegean, τα ΕΛΠΕ, η Golden Cargo, ο Δεσμός, η κυρία Χατζηιωάννου, η οικογένεια Θεοδώρου και Γιάννας Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι είναι παρόντες σε μια δύσκολη στιγμή της χώρας, και αυτό πρέπει να καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση.
Οσο για τις χώρες, θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Κίνα που έσπευσαν να δωρίσουν στην Ελλάδα υγειονομικό υλικό τόνων. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και οι μικρότερες προσφορές είναι υψηλές σε συμβολισμό, για παράδειγμα οι μάσκες από την Ελβετία, που είναι ειδικές για ΜΕΘ και δυσεύρετες στη συγκυρία, είναι συγκινητική προσφορά, ακόμα και αν είναι σε μικρό αριθμό.
Οι συμμαχίες που χτίζονται σήμερα μπορούν να αξιοποιηθούν την επόμενη μέρα για τη «θεραπεία» της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων;
Σίγουρα η περίοδος που διανύουμε θα αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της για πολλά χρόνια, καθώς θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ύφεση. Ηδη, η ΕE συζητά για την επόμενη μέρα, και στη συζήτηση αυτή η ελληνική κυβέρνηση μετέχει ενεργά με τις σκέψεις και τις προτάσεις της. Ανεξαρτήτως των νέων δεδομένων ωστόσο, προϋπήρχε ως επιτακτική ανάγκη ο περαιτέρω μετασχηματισμός της οικονομίας μας και η αξιοποίηση των διεθνών οικονομικών μας σχέσεων.
Αλλωστε, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη έχουμε ξεκινήσει από τον Ιούλιο την οικοδόμηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την εξωστρέφεια, μέσω της μεταρρύθμισης της οικονομικής διπλωματίας στο ΥΠΕΞ και την αναδιοργάνωση του Enterprise Greece, ώστε να συνδράμουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για νέες επιχειρήσεις, υποστηρικτικού για τις επενδύσεις και καινοτόμου για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου