οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Αν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί γρήγορα, στην κυριολεξία θα μας διαλύσει. Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό κ Σωτ. Τσιόδρας είπε ξεκάθαρα σήμερα ότι η στρατηγική που εφαρμόζουμε στη χώρα μας «έχει επιτύχει όχι επειδή είμαστε τυχεροί αλλά επειδή έχουμε λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα».

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, 
ΑΠΟ ΤΗΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και...

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύριο θέμα, 02/04/20





Αν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί γρήγορα, στην κυριολεξία θα μας διαλύσει. Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό κ Σωτ. Τσιόδρας είπε ξεκάθαρα σήμερα ότι η στρατηγική που εφαρμόζουμε στη χώρα μας «έχει επιτύχει όχι επειδή είμαστε τυχεροί αλλά επειδή έχουμε λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να παραταθεί η επιδημία μέσα στο καλοκαίρι εφόσον ελάχιστοι θα έχουμε ανοσία, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, απάντησε :«Ο,τι κάνουμε δεν το κάνουμε για να παρατείνουμε την επιδημία. Αυτό που δεν θέλουμε να συμβεί είναι να εκτεθούμε όλοι μαζί στον ιό τώρα. Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραταθούν τα μέτρα αναγκαστικά. Τα μέτρα θα κρατήσουν ορισμένες εβδομάδες ακόμα και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας θα αναθεωρούνται» και πρόσθεσε ότι αν δεν είχαμε λάβει έγκαιρα τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα και 23 νέα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα και 119 στο κρουαζιερόπλοιο (79 σήμερα συν 40 τα χθεσινά) που από χθες βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΕΟΔΥ. Έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φθάνει τα 1544 συμπεριλαμβανομένων και των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο. Αναφερόμενος στις κλειστές δομές αλλά και τα πλοία, είπε ότι αποτελούν χώρους όπου «ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα» και πρόσθεσε ο ΕΟΔΥ ήδη ακολουθεί συγκεκριμένο σχεδιασμό καθώς υπάρχουν οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογες περιπτώσεις. «Η στρατηγική μας δεν αλλάζει όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό. Ισχύουν όλα όσα έχουμε πει και κυρίως τα μέτρα αυτοπεριορισμού».

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τρεις νέους θανάτους στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορονοϊό στα 53. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 72 έτη και αφορούν 39 άνδρες και 14 γυναίκες. Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 91 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και 16 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Εννέα ασθενείς κατάφεραν να βγουν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το τελευταίο 24ωρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ. Τσιόδρας σε νέα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα και της δυσχέρειας στην αναπνοή, ένα μικρό υποσύνολο ασθενών «παρουσιάζει δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με νευρολογικά σύνδρομα». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, εγκεφαλικό και άλλα συμπτώματα που σχετίζοντα με προσβολή περιοχών του εγκεφάλου από τον κορονοϊό. «Πρόκειται για εγκεφαλοπάθεια που καταγράφηκε από μελέτες στο 15% των σοβαρά ασθενών. Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τη γρίπη. Ελληνική ομάδα θα μελετά το φαινόμενο και θα έχουμε τα συμπεράσματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για τις ειδήσεις που αναφέρονται στις επιπλοκές αλλά και τους θανάτους του ιού σε νέους και παιδιά εξήγησε για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις που καλό θα ήταν να μη διαταράσσουν την ηρεμία των παιδιών. «Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες καθώς εξαιρετικά σπάνια έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα από την ασθένεια σε παιδιά».



"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 02/04/20
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ
Ίσως το χειρότερο να είναι η αναμονή. Για όσους πέρασαν αυτές τις ημέρες από τους θαλάμους των «νοσοκομείων αναφοράς» του κορωνοϊού, οι ατελείωτες μοναχικές ώρες σε έναν θάλαμο επιτείνουν τον φόβο για την εξέλιξη της υγείας τους, την αγωνία για την κατάσταση των δικών τους ανθρώπων που επίσης νοσηλεύονται, τον φόβο ότι κόλλησαν άθελά τους κάποιον άλλο: τον ή τη σύζυγο, τα παιδιά ή τα εγγόνια, έναν γείτονα, τους ανθρώπους στη γειτονιά ή τους συναδέλφους.

Επιστρέφοντας στο σπίτι υγιείς, με την κόπωση της πολυήμερης νοσηλείας, το άγχος έχει πλέον μετατεθεί: πρέπει να παραμείνουν υγιείς, καθώς ακόμα και μια απλή ίωση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Η 72χρονη Βούλα Μανούσου-Καλφοπούλου ήταν τυχερή μέσα στην ατυχία της. Διαγνώστηκε προτού ο ιός εξελιχθεί, δεν κόλλησε τον σύζυγό της, δεν νόσησε σοβαρά. «Στην αρχή σκεφτόμουν συνέχεια πού μπορεί να κόλλησα», λέει στην «Κ». «Το πιθανότερο είναι στο ΚΑΤ, το οποίο είχε επισκεφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα. Ισως και στην εκκλησία, γιατί κοντά στο σπίτι μου βρίσκεται ένα παρεκκλήσι όπου πηγαίνω, προσκυνάω και ανάβω ένα κερί. Ξεκίνησε με συμπτώματα κρυώματος – αλλά είναι τέτοια η εποχή που δεν έδωσα σημασία. Μέχρι που ένα βράδυ, με έπιασε ένας δυνατός ξερόβηχας. Σηκώθηκα από το κρεβάτι, πήγα στην κουζίνα, δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Δεν είπα τίποτα στον άνδρα μου για να μην τον τρομάξω, περίμενα να ξημερώσει. Μετά ειδοποίησα το θεραπευτήριο με το οποίο συνεργάζεται η ιδιωτική μου ασφάλεια και με παρέλαβε ασθενοφόρο. Με έβαλαν αμέσως στα επείγοντα, έκανα το τεστ για τον κορωνοϊό και μετά περίμενα. Μερικές ώρες μετά ήρθε η γιατρός και μου το ανακοίνωσε. Δεν το πίστευα».

Τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία». «Στην αρχή ήμουν σε έναν θάλαμο με τρία κρεβάτια, όπου μου έκαναν όλες τις εξετάσεις. Μετά μπήκα στην απομόνωση. Δεν είχα ούτε πυρετό, ούτε πόνους. Μόνο τον βήχα, ίσως επειδή καπνίζω». Με δεδομένο ότι η κ. Μανούσου- Καλφοπούλου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όρασης, η παραμονή στο νοσοκομείο έμοιαζε ατελείωτη. «Ηταν εφιαλτικά. Είχα τρελαθεί. Δεν είχα τηλεόραση, είχα μόνο το κινητό μου –από το οποίο δεν μπορώ να μπω στο Ιντερνετ λόγω της όρασής μου– και επικοινωνούσα συνέχεια με τον σύζυγό μου, που έκανε το τεστ και ευτυχώς ήταν αρνητικό.

Μιλούσαμε συνέχεια για οτιδήποτε, ακόμα και για τα πράγματα που έβλεπε στην τηλεόραση, μου κρατούσε παρέα. Ηταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία: κλεισμένη μόνη σε ένα δωμάτιο όλη ημέρα, με μόνη επαφή τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες. Οταν έρχονταν, χτυπούσαν πρώτα την πόρτα, μου έλεγαν “κυρία Βούλα, βάλτε τη μάσκα σας και ανοίξτε το παράθυρο”. Κι έπειτα έμπαιναν μέσα με τις στολές και τις μάσκες τους, σαν αστροναύτες. Ενιωθα ότι ήμουν μέσα σε ταινία, ότι αυτό που ζούσα δεν ήταν πραγματικό».

Η κ. Μανούσου-Καλφοπούλου μιλά με αγάπη για το προσωπικό του «Σωτηρία». «Ηταν όλοι άψογοι. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνέχεια εκεί. Λες και δεν έχουν σπίτια ή οικογένεια. Τους θαυμάζω, τους ευγνωμονώ». Επιστρέφοντας σπίτι, αφού εξετάστηκε και το τεστ βγήκε αρνητικό, η κ. Μανούσου-Καλφοπούλου οφείλει να μείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Μου είπαν να μην έρχομαι σε επαφή με κανέναν. Θα μείνω μέσα όσο χρειαστεί. Για το μόνο που ανησυχώ είναι πώς θα με κοιτούν αύριο οι φίλοι, οι γείτονες, αν θα με φοβούνται».

«Οργίζομαι όταν σκέφτομαι εκείνες τις ώρες»

Για την κ. Γιώτα Περγάμαλη και τον σύζυγό της Κώστα (αμφότεροι 69 χρόνων και χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας), αυτή η δυσάρεστη περιπέτεια ξεκίνησε από ένα ταξίδι στους Αγίους Τόπους. «Στα μέσα Φεβρουαρίου πήγαμε εκδρομή με την ενορία μας εδώ στο Χαϊδάρι, 28 άτομα, στους Αγίους Τόπους. Ηταν όνειρο ζωής να κάνουμε αυτό το ταξίδι. Πήγαμε Ιεροσόλυμα, Βηθλεέμ, παντού, ήταν υπέροχα. Δεν είχαμε ιδέα για το τι μπορούσε να μας συμβεί, γιατί όλο αυτό έδειχνε ακόμη πολύ μακρινό», λέει η κ. Περγάμαλη. «Το ταξίδι ήταν ωραίο, όμως κανείς δεν μας προειδοποίησε για τίποτα. Οργίζομαι όταν σκέφτομαι εκείνες τις ώρες. Σε όλα τα προσκυνήματα είχε συνωστισμό. Γκρουπ Ελλήνων από την επαρχία, άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Θα μπορούσαν να μας είχαν πει κάτι, να φοράμε μάσκες, να περιμένουμε σε αραιές σειρές, έστω να προσέχουμε. Δεν μας είπαν τίποτα».

Αμέσως μετά την επιστροφή, άρχισαν τα πρώτα συμπτώματα, πυρετός και βήχας. «Πήρα στο τηλέφωνο του ΕΟΔΥ, με ρώτησαν αν είχα ταξιδέψει στο εξωτερικό. Οταν τους είπα ότι ήρθα από το Ισραήλ, μου είπαν να πάμε στο Αττικό να κάνουμε το τεστ. Κάναμε το τεστ, εξετάσεις, ακτινογραφία και γυρίσαμε σπίτι. Το επόμενο πρωί με ειδοποίησαν να κάνω εισαγωγή γιατί ήμουν θετική και είχα ήδη πάθει πνευμονία. Ο άντρας μου, ο οποίος τις πρώτες ημέρες δεν είχε τίποτα, πολύ γρήγορα άρχισε και αυτός να βήχει και τελικά έκανε εισαγωγή. Εμεινα 20 ημέρες στο Αττικό. Ο άντρας μου ήταν αρχικά στο διπλανό δωμάτιο. Η χειρότερη στιγμή ήταν όταν κατάλαβα ότι η υγεία του άνδρα μου επιδεινώθηκε και τον μετέφεραν στον Ευαγγελισμό για να διασωληνωθεί».

Οι ημέρες άρχισαν να φαίνονται ατελείωτες. «Σκεφτόμουν τον άντρα μου και έκλαιγα, προσευχόμουν να είναι καλά. Με έπαιρναν τηλέφωνο οι κόρες μου να μου δώσουν θάρρος, καταλάβαινα ότι προσπαθούσαν να μη με στενοχωρήσουν. Είμαστε πολύ δεμένη οικογένεια και όλο αυτό μας τσάκισε. Είχα τηλεόραση στο δωμάτιο, αλλά τη σιχάθηκα. Καθόμουν ολομόναχη και περίμενα να με πάρουν οι κόρες μου να μου πουν πώς είναι ο άντρας μου».

Οταν τα συμπτώματα υποχώρησαν, η κ. Περγάμαλη επανεξετάστηκε και πήρε εξιτήριο. «Δόξα τω Θεώ, γύρισα. Εκανα μπάνιο σαν άνθρωπος, κοιμήθηκα στο κρεβάτι μου. Μου είπαν να μείνω κλεισμένη μέσα μέχρι τον Ιούνιο· δεν κολλάω άλλους, αλλά να μην κολλήσω εγώ τίποτα νέο. Ομως γύρισα μόνη μου. Ο άντρας μου είναι ακόμη διασωληνωμένος, δεν περνάει στιγμή που να μην τον σκέφτομαι. Το σπίτι μού φαίνεται άδειο. Θέλω μόνο να γίνει καλά. Και να μπορέσω να ξαναδώ γρήγορα τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου, μου έχουν λείψει όλοι».Έντυπη

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 02/04/20


ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΤΣΑΛΑΚΗ*
ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΟΥΜΠΡΗ**


Η ανάπτυξη ενός φαινομένου, όπως μιας ασθένειας, πολλές φορές, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, εξελίσσεται ακολουθώντας το σχήμα της σιγμοειδούς καμπύλης, που χαρακτηρίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη. Αντιστρόφως, αν ένα φαινόμενο αναπτύσσεται κατά μήκος μιας σιγμοειδούς καμπύλης, η διαδικασία ανάπτυξης που ακολουθεί θα πρέπει να είναι φυσιολογική.

Και στις δύο περιπτώσεις το φαινόμενο θα απεικονιστεί και με τον αντίστοιχο κύκλο ζωής του φαινομένου υπό κανονικές συνθήκες.

Στη διάχυση των νέων τεχνολογιών, για παράδειγμα, γίνεται συχνή χρήση των σιγμοειδών καμπυλών και των καμπυλών του κύκλου ζωής. Παρόμοια χρήση γίνεται και από βιολόγους στην εξάπλωση των ασθενειών (βλέπε βιβλίο του Θ. Μόδη, «Προβλέψεις», Κρητικές Εκδόσεις, 1996).

Η νίκη στη μάχη εναντίον μιας ασθένειας, όπως έχουν δείξει πολλές επιστημονικές μελέτες, είναι μια σταδιακή διαδικασία που εξελίσσεται πάνω σε μια σιγμοειδή καμπύλη. Από ιστορικά δεδομένα για το πρώτο μισό της ασθένειας μπορεί να προβλεφθεί το δεύτερο μισό. Επίσης, ο κύκλος ζωής της ασθένειας είναι συμμετρικός, από το πρώτο μισό των κρουσμάτων μιας ασθένειας μπορεί να προβλεφθεί το άλλο μισό.

Μια ασθένεια αρχίζει να υποχωρεί πολύ προτού τελειοποιηθεί και διαδοθεί η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. Οι βασικοί λόγοι για να αρχίσει η υποχώρηση στην περίπτωση του COVID-19 είναι η φυσιολογική αντίδραση της κοινωνίας με τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού. Οπότε, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας και επιβαλλόταν να ληφθούν.

Στην Ελλάδα, από το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στις 26/2/2020 έως 28/3/2020 έχουμε αρκετά δεδομένα, οπότε είναι δυνατό να εκτιμήσουμε τον χρόνο στον οποίο ο ιός θα επιβραδυνθεί και θα σταματήσει.

Το διάστημα μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια περίοδος επώασης του ιού στον πληθυσμό της χώρας. Στις 16 Μαρτίου, η Ελλάδα μπαίνει στη φάση απότομης αύξησης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, η οποία θα διαρκέσει περίπου μέχρι τις αρχές Απριλίου, εφόσον οι Eλληνες τηρήσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού που έχει ορίσει το κράτος. Mετά τις αρχές Απριλίου, ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων θα αρχίσει να δείχνει δείγματα πτώσης. Περίπου μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, τα κρούσματα εισέρχονται στη φάση σταθερής εξέλιξης, δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων θα μειώνεται. Από τα μέσα Μαΐου, τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και πιθανότατα η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε μια σχετική χαλάρωση των μέτρων. Να σημειωθεί ότι το διάγραμμα περιγράφει την πορεία των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, τα οποία στο τέλος της επιδημίας θα ανέρχονται συνολικά γύρω στις 2.700. Είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης να τηρεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς, για παράδειγμα, εάν την ημέρα του υπολογισμού των διαγραμμάτων (28/3), τα νέα κρούσματα ήταν περίπου 70 αντί των 95 που κατεγράφησαν, θα είχαμε όλοι κερδίσει 4-5 ημέρες στην παραπάνω πορεία και 25 λιγότερους νοσήσαντες.

Συνεπώς, έχουμε αρκετά δεδομένα και εκτιμήσαμε τον χρόνο στον οποίο η εξάπλωση του ιού θα επιβραδυνθεί και θα σταματήσει, επειδή όταν ο πολλαπλασιασμός είναι εκθετικός, καταστάσεις στις οποίες μια μονάδα γεννάει μια άλλη, το συνολικό πρότυπο ανάπτυξης της ασθένειας είναι συμμετρικό. Αυτή η συμμετρία είναι εκείνη που δίνει στις σιγμοειδείς καμπύλες την ικανότητα πρόβλεψης. Οταν φθάσουμε στο μισό της διαδικασίας, ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το άλλο μισό. Η συμμετρία της λογιστικής συνάρτησης έχει αποδειχθεί μαθηματικά, αλλά μπορεί να γίνει κατανοητή και διαισθητικά / διαγραμματικά.

Επομένως, μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια περίπου 90% ότι η εξάπλωση του COVID-19 θα ακολουθήσει το παραπάνω διάγραμμα. Αυτό βέβαια ισχύει υπό την αίρεση ότι δεν θα συμβεί στο υπόλοιπο διάστημα κάτι αφύσικο (π.χ. μαζική έξοδος εκδρομέων το Πάσχα). Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρόβλεψη αυτή αποτελεί ένα χρονοδιάγραμμα για ορθότερη λήψη αποφάσεων για ιδιώτες, επιχειρηματίες, κυβερνητικές υπηρεσίες κ.λπ. Στο εργαστήριό μας, Ανάλυση Δεδομένων και Πρόβλεψης του Π.Κ., υπολογίζουμε καθημερινά την παραπάνω πρόβλεψη (αναρτάται ανά μερικές ημέρες στο fb Georgios Atsalakis). Η πρόβλεψη αυτή είναι ένα πολύ καλό σενάριο για τη χώρα μας.

* Ο κ. Γεώργιος Ατσαλάκης είναι επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης.
** Ο κ. Βασίλειος Τσούμπρης είναι φοιτητής Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

....από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 02/04/20

ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Από σήμερα μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση, προκειμένου να λάβουν κρατικό δάνειο μέσω του νέου μηχανισμού στήριξης των επιχειρήσεων, της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που διαθέτει κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα είναι στο «σκοτάδι», καθώς οι όροι, οι προϋποθέσεις και ποιες τελικά θα επιλεγούν θα γίνουν γνωστά σε δεύτερη φάση, αφού πρώτα ενεργοποιηθούν οι «κόφτες» έτσι ώστε να εξαιρεθούν όσες μπορούν να ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δηλαδή δεν θα γνωρίζουν το επιτόκιο, το ποσό που θα λάβουν και γενικότερα δεν θα γνωρίζουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Παράγων του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι όλα αυτά θα ανακοινωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων (10 Απριλίου), προκειμένου να μην τροποποιήσουν τα οικονομικά τους δεδομένα όσες επιχειρήσεις υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

Από σήμερα όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής», εφόσον απασχολούν από 1 έως 500 εργαζομένους, με τον όρο να μην κάνουν απολύσεις, θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinesssupport που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Οπως αναφέρει ο ίδιος παράγων, δεν υπάρχει αριθμός προτεραιότητας, αντιθέτως όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν μία προς μία και με βάση τον αλγόριθμο που έχει δημιουργηθεί. Στις 11 Απριλίου, μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, θα ανακοινωθεί το πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από το τέλος Απριλίου. Η ρύθμιση θα προβλέπει ανώτατο ποσό ανά επιχείρηση.

Για την καταβολή του κρατικού δανείου όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά, οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελουμένων, μέσω του πληροφορικού συστήματος Taxis. Ταυτόχρονα με την πίστωση του λογαριασμού θα φανεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, το ποσό που θα οφείλεται στο Δημόσιο για το οποίο θα ισχύουν οι διατάξεις του ΚΕΔΕ (πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις μετά την πενταετία κ.λπ.). Επί της ουσίας, με την πίστωση του ποσού στον λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι ωφελούμενες θα έχουν μία βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία. Οπως έχουν δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο αρμόδιος υφυπουργός και συντονιστής του προγράμματος Θ. Σκυλακάκης, η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή το κρατικό δάνειο, χορηγείται εντός του Απριλίου. Παρακάτω παρουσιάζεται το πλαίσιο του νέου μηχανισμού στήριξης των επιχειρήσεων.

• Αφορά επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζομένους.

• Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.

• Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.

• Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς –εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης– θα επιστραφεί στο κράτος στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

• Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

• Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από έναν τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου