Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (ηλεκτρονική έκδοση)
«Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον. Οσα έγιναν μέχρι σήμερα δείχνουν συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στον στόχο, καλό σχεδιασμό, πειθαρχία και αλληλεγγύη γιατί είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Οπως ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του κάνει έναν πρώτο απολογισμό όσων έχουν γίνει αλλά και μια ανακοίνωση όσων θα ακολουθήσουν. «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις, πολύ νωρίς ορίστηκαν τα νοσοκομεία αναφοράς, έκλεισαν σχολεία και καταστήματα».
«Κινηθήκαμε με διορατικότητα και με τόλμη. Οταν ακυρώσαμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα δεν είχαμε καν το πρώτο κρούσμα. Πήραμε μια τολμηρή απόφαση με οικονομικό κόστος το οποίο πιστώθηκαν οι πολίτες στην Πάτρα και τη δυτική Πελοπόννησο», πρόσθεσε.
«Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αμερικής. Πήραμε αυστηρά μέτρα, μέτρα πρωτόγνωρα σε συνθήκες καθημερινότητας. Η κοινωνία στην πλειοψηφία της στήριξε αυτά τα μέτρα. Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που εφάρμοσαν περιορισμούς για να υπερασπιστούν το μεγαλύτερο αγαθό τη δημόσια υγεία. Επαινώ την αντοχή και ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας», είπε επίσης.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι «η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και ωριμότητα. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πολίτες να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκανε την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. «Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Εχουμε κι άλλα βέλη στη φαρέτρα μας αλλά ο στόχος μας είναι να μην τα χρησιμοποιήσουμε», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός μνημόνευσε τη δωρεά της Βουλής για τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» δυναμικότητας 50 κλινών λέγοντας πως «τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες και οι απόντες. Όπου κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται. Με την ευκαιρία αυτή αξίζει να σημειωθεί η σημαντική προσφορά της Βουλής» είπε και υπογράμμισε ότι «πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Για αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «κύριο μέλημα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και τη δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα».
Αναφέρθηκε στην οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που επεκτάθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους χαμηλόμισθους.
Τόνισε επίσης ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μια αμοιβή των 800 ευρώ διατηρώντας όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα κάτι που ισχύει για όλους τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να λάβουν ειδική άδεια. Σε ένα άλλο πεδίο επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους.
«Προφανώς δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ζωή, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή ζωή χωρίς ανάπτυξη. Και δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ευημερία στην εργασία και χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις το συνεκτικό σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Μίλησε επίσης για την «παροχή ηθικής αναγνώρισης» που θα καταβληθεί μέχρι τις 10 Απριλίου ειδικά στους «αγωνιστές της πρώτης γραμμής», δηλαδή προς 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουγγαρία και τη χορήγηση υπερεξουσιών στον Βίκτορ Ορμπάν στο πλαίσιο της επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, ο πρωθυπουργός είπε πως απορρίπτει κάθε αυταρχικό περιορισμό και σημείωσε ότι «όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έστειλε το εξής μήνυμα: «Μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι, που επιλέγουν όμως να είναι πολιορκημένοι γιατί είναι ελεύθεροι».
Βουλή: Το παρασκήνιο, ο άτυπος διάλογος
Αρχικά, είναι ο άτυπος διάλογος των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με τον χαρακτήρα που (πρέπει να) έχει η κριτική της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση:
“Είμαι εδώ για να ακούσω κάθε σοβαρή κριτική, κάθε χρήσιμη πρόταση. Δεν είναι, όμως, ώρα για κοντόφθαλμη αντιπολίτευση ούτε πολύ περισσότερο για χυδαίες, για διχαστικές επιθέσεις” είπε ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει: “Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν είναι σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ να μας ασκεί κριτική για τις προσλήψεις, όταν μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν οι μισές από όσες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει σε διάστημα τεσσερισήμισι ετών. Αντίθετα ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις του κ. Ξανθού για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Αυτό, όμως, το οποίο δεν πρόκειται να ανεχθώ είναι φθηνές απειλές του τύπου «όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε», αλλά ούτε και την αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία fake news από χείλη πολιτικών. Γιατί όλα αυτά, δυστυχώς, τα λένε και τα κάνουν επώνυμα στελέχη και Βουλευτές σας. Είναι μία ευκαιρία σήμερα, κύριε Τσίπρα, να διαλέξετε ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προσωπικά, δεν έχω να λογαριαστώ με κανέναν, αλλά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους”.
Έναντι αυτού, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης απάντησαν ως ακολούθως:
Αλ. Τσίπρας: “Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά, περιοριστικά μέτρα. Στηρίζουμε, όμως, δεν σημαίνει και ότι σιωπούμε, ότι δεν ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα, σε ολιγωρίες, σε λάθη, σε αδικίες, σε ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες. «Στηρίζουμε» βεβαίως, δεν σημαίνει να βλέπουμε τις ίδιες ιδεοληψίες που είχαμε και στο παρελθόν να μεταφράζονται εν μέσω της κρίσης σε παροχές προς τις οικονομικά ισχυρές ομάδες, ιδίως, όταν ήδη ακούγονται και φωνές που μιλάνε για την ανάγκη να έχουμε το επόμενο διάστημα νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις”.
Φωτεινή Γεννηματά: “Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή στηρίζει όλα τα μέτρα που υπέδειξαν ως αναγκαία οι ειδικοί επιστήμονες. Παράλληλα με τις προτάσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας συμβάλλουμε ουσιαστικά, γιατί θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, γιατί θέλουμε να κάνουμε τον ελληνικό λαό να νιώσει ασφάλεια. Δεν διστάζουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης και των οργάνων της, για να προλαβαίνουμε και για να διορθώνονται, γιατί αυτό είναι το καθήκον της υπεύθυνης αντιπολίτευσης τούτη την ώρα”.
Δημ. Κουτσούμπας: “Αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, όλοι και όλες, όλος ο ελληνικός λαός να βγει όρθιος, να βγει δυνατός από αυτή την πρωτόγνωρη επιδοκιμασία. Δεν μένουμε όμως σιωπηλοί. Και ακριβώς επειδή δεν μένουμε σιωπηλοί σας λέμε ότι ιδιαίτερα τώρα με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα”.
Κυρ. Βελόπουλος: “Εσείς κάθε μέρα δόση, δόση, δόση, σαν τον δοσατζή γίνατε. Τελειώστε, κάντε μέχρι την Παρασκευή ένα σχέδιο και πείτε «αυτό είναι το σχέδιό μας για τους επόμενους πέντε μήνες». Προσέξτε λίγο παραπάνω και θα είμαστε μαζί σας. Αλλιώς, θα είμαστε απέναντί σας, γιατί για εμάς πρώτα είναι η Ελλάδα, πρώτα οι Έλληνες και μετά οτιδήποτε άλλο”.
Για την Ευρώπη
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και οι αναφορές τόσο του πρωθυπουργού όσο και άλλων αρχηγών στην κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον κίνδυνο που υπάρχει:
“Προσυπογράφω τα λόγια ενός μεγάλου Ευρωπαίου, του Ζακ Ντελόρ, ο οποίος στα ενενήντα τέσσερά του προειδοποίησε ότι σε αυτή τη συγκυρία η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο. Υποστηρίζω σθεναρά τη σύσταση, τη δημιουργία ενός καινούργιου αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. Ανεξάρτητα από τις σημερινές συζητήσεις και τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, είμαι βέβαιος ότι τελικά μία λύση κοντά σε αυτό το οποίο περιέγραψα θα προκύψει. Σκοπός, όμως, είναι να μην έρθει πολύ αργά, όταν πλέον θα είναι ίσως ανεπαρκής και όταν οι ευρωπαϊκές αξίες, η δημοκρατία, η συνεργασία, η έννοια της αλληλεγγύης στις δυσκολίες, όταν αυτές οι έννοιες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
“Ευτυχώς έχετε πάρει τη σωστή πλευρά στην αντιπαράθεση. Για το ευρωομόλογο για παράδειγμα. Σωστά τώρα τάσσεστε υπέρ νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ. Δεν ξέρουμε ποιο τέλος θα έχει αυτή η διένεξη, πολύ φοβάμαι, όμως, ότι μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά και ας ελπίσουμε να μην βγω αληθινός, σε μια κρίση που θα αφορά την ίδια την ενότητα της ΕΕ” σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
“Δυστυχώς η Ευρώπη και σε αυτήν την κρίση δεν έδειξε αντανακλαστικά. Καθυστέρησε να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες και άφησε το κάθε κράτος - μέλος να κάνει από μόνο του τον δικό του σχεδιασμό.
Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, είναι φανερό ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δώσει νέο χρήμα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ, κύριε πρωθυπουργέ, ότι θα πρέπει να πάτε μέχρι το τέλος. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι στηρίζουμε ολοκάθαρα αυτή την πρωτοβουλία των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών”, ανέφερε η κυρία Γενημματά.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση της δήθεν προστασίας, της ασφάλειας και της περίφημης αλληλεγγύης έχει πλέον αποκαλυφθεί” τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
“Δεν πέθανε ακόμα;”.
Οπως προαναφέρθηκε, στη σημερινή συζήτηση των αρχηγών υπήρξαν και αφορμές χαμόγελα “χαλάρωσης”.χή έγινε όταν από του βήματος ο κ. Βελόπουλος είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:
“Επικαλεστήκατε και την περίφημη ρήση του Ζακ Ντελόρ, αλλά ο Ζακ Ντελόρ πέθανε. Μακάρι να υπήρχε η αντίληψή του”.
Από το έδρανο του ο κ. Τσίπρας έσπευσε να διορθώσει το λάθος του αρχητού της Ελ.Λύσης: “Ενενήντα τεσσάρων είναι”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αιφνιδιάστηκε ο κ. Βελόπουλος και έριξε αμέσως την ευθύνη για το λάθος στο … βουλευτή του Β. Βιλιάρδο - ότι τάχα εκείνος του μίλησε για τον … θάνατο Ντελόρ. “Δεν πέθανε ακόμα; Να ζήσει άλλα εκατό χρόνια ο άνθρωπος. Ρώτησα τον κ. Βιλιάρδο και μου απάντησε. Εν πάση περιπτώσει, δεν πέθανε” είπε χαρακτηριστικά.
Λίγο αργότερα, πάλι από του βήματος,, ο αρχηγός της “Ελ.Λύσης” ζήτησε να στηθούν σούβλες για το … κατσικάκι του Πάσχα και είχε επ’ αυτού ενδιαφέροντες μίνι διαλόγους με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής:
Κυρ. Βελόπουλος: “Ο κτηνοτρόφος που περίμενε το Πάσχα να πουλήσει το κατσικάκι του δεν θα το πουλήσει, γιατί βγήκε ο Χαρδαλιάς και του λέει ότι «δεν θα σουβλίσεις». Τι θα το κάνει το κατσίκι του ο κτηνοτρόφος; Να το σφάξει να το φάει μόνος του;”
Κυρ. Μητσοτάκης: “Στον φούρνο. Μόνο σουβλίζουμε;”
Βελόπουλος: “Το ίδιο πράγμα είναι, κύριε Πρωθυπουργέ; Του στερούμε το έθιμο”.
Κων. Τασούλας: Και ο Ντελόρ ζει και το αρνί θα το φάμε.
Βελόπουλος: Εγώ για κατσίκι μίλησα, κύριε Πρόεδρε. Κάνατε λάθος τα αμνοερίφια.
Λίγο αργότερα, τέλος, ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης “πιάστηκε” αδιάβαστος, για ένα από τα έκτακτα μέτρα της συγκυρίας:
“Πάμε στην ουσία. Δίνετε επιδόματα. Στον κουριερά τον κακομοίρη, που πηγαίνει νυχθημερόν και μεταφέρει τον καφέ του κ. Τσίπρα, του κ. Λοβέρδου, του κ. Βελόπουλου; Ο κούριερ με το μηχανάκι, το παιδάκι αυτό δεν δικαιούται επίδομα, ρε παιδί μου;” είπε.
Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρ. Σταϊκούρας άμεσα του απάντησε από τα υπουργικά έδρανα ότι έχει υπάρξει πρόβλεψη: “Μπήκε”.
Εκ νέου αιφνιδιασμένος ο κ. Βελόπουλος σχολίασε: “Μπήκε και αυτό; Με δοσολογία ρε παιδί μου, δεν τους προλαβαίνουμε. Μπήκε και αυτό, λέει. Εγώ δεν το βρήκα, αλλά αφού το λέτε εσείς πιστεύω εσάς. Μπήκε και αυτό με τους κούριερ”.
«Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον. Οσα έγιναν μέχρι σήμερα δείχνουν συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στον στόχο, καλό σχεδιασμό, πειθαρχία και αλληλεγγύη γιατί είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Οπως ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του κάνει έναν πρώτο απολογισμό όσων έχουν γίνει αλλά και μια ανακοίνωση όσων θα ακολουθήσουν. «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις, πολύ νωρίς ορίστηκαν τα νοσοκομεία αναφοράς, έκλεισαν σχολεία και καταστήματα».
«Κινηθήκαμε με διορατικότητα και με τόλμη. Οταν ακυρώσαμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα δεν είχαμε καν το πρώτο κρούσμα. Πήραμε μια τολμηρή απόφαση με οικονομικό κόστος το οποίο πιστώθηκαν οι πολίτες στην Πάτρα και τη δυτική Πελοπόννησο», πρόσθεσε.
«Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αμερικής. Πήραμε αυστηρά μέτρα, μέτρα πρωτόγνωρα σε συνθήκες καθημερινότητας. Η κοινωνία στην πλειοψηφία της στήριξε αυτά τα μέτρα. Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που εφάρμοσαν περιορισμούς για να υπερασπιστούν το μεγαλύτερο αγαθό τη δημόσια υγεία. Επαινώ την αντοχή και ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας», είπε επίσης.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι «η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και ωριμότητα. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πολίτες να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκανε την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. «Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Εχουμε κι άλλα βέλη στη φαρέτρα μας αλλά ο στόχος μας είναι να μην τα χρησιμοποιήσουμε», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός μνημόνευσε τη δωρεά της Βουλής για τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» δυναμικότητας 50 κλινών λέγοντας πως «τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες και οι απόντες. Όπου κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται. Με την ευκαιρία αυτή αξίζει να σημειωθεί η σημαντική προσφορά της Βουλής» είπε και υπογράμμισε ότι «πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Για αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «κύριο μέλημα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και τη δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα».
Αναφέρθηκε στην οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που επεκτάθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους χαμηλόμισθους.
Τόνισε επίσης ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μια αμοιβή των 800 ευρώ διατηρώντας όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα κάτι που ισχύει για όλους τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να λάβουν ειδική άδεια. Σε ένα άλλο πεδίο επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους.
«Προφανώς δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ζωή, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή ζωή χωρίς ανάπτυξη. Και δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ευημερία στην εργασία και χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις το συνεκτικό σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Μίλησε επίσης για την «παροχή ηθικής αναγνώρισης» που θα καταβληθεί μέχρι τις 10 Απριλίου ειδικά στους «αγωνιστές της πρώτης γραμμής», δηλαδή προς 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουγγαρία και τη χορήγηση υπερεξουσιών στον Βίκτορ Ορμπάν στο πλαίσιο της επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, ο πρωθυπουργός είπε πως απορρίπτει κάθε αυταρχικό περιορισμό και σημείωσε ότι «όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έστειλε το εξής μήνυμα: «Μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι, που επιλέγουν όμως να είναι πολιορκημένοι γιατί είναι ελεύθεροι».
των αρχηγών και τα χαμόγελα χαλάρωσης
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Ηταν η πιο «παράξενη» συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή. Πρώτον, καθώς πρωθυπουργός και αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης μίλησαν ενώπιον κενών εδράνων: εξαιτίας των αυστηρών προληπτικών μέτρων προστασίας από την πανδημία που έχουν ληφθεί και στη Βουλή, στην αίθουσα της Ολομέλειας παρόντες ήταν μόνο δύο βουλευτές από κάθε κόμμα.
Δηλαδή συνολικά σε έναν χώρο που είναι διαμορφωμένος για να φιλοξενεί -σε κανονικές συνθήκες- 300 βουλευτές, σήμερα βρίσκονταν μόλις δώδεκα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, και αυτά να κάθονται σε απόσταση το ένα από το άλλο.
Δεύτερον, για πρώτη φορά οι πολιτικοί αρχηγοί απέφυγαν διαξιφισμούς, κόντρες και την οξύτητα στον μεταξύ τους διάλογο. Η κρισιμότητα της συγκυρίας, εξαιτίας της πανδημίας, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτική συμπεριφορά όλων.
Βέβαια, δεν απουσίασαν οι αιχμές, αλλά και αυτές έκαναν διακριτική την εμφάνιση τους. Δεν απουσίασαν, ωστόσο, και κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναφορές στο παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και κάποιες στιγμές που -με αφορμή ορισμένες επιλογές του αρχηγού της “Ελληνικής Λύσης”- κατά την διάρκεια της ομιλίας του έκαναν πολλούς να χαμογελάσουν. Ήταν όταν μίλησε για κατσικάκια, αλλά και για ένα γνωστότατο πρόσωπο της ΕΕ που ενώ είναι εν ζωή, ο κ. Βελόπουλος μίλησε για εκείνον σαν να έχει πεθάνει.
Ο άτυπος διάλογος.
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Ηταν η πιο «παράξενη» συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή. Πρώτον, καθώς πρωθυπουργός και αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης μίλησαν ενώπιον κενών εδράνων: εξαιτίας των αυστηρών προληπτικών μέτρων προστασίας από την πανδημία που έχουν ληφθεί και στη Βουλή, στην αίθουσα της Ολομέλειας παρόντες ήταν μόνο δύο βουλευτές από κάθε κόμμα.
Δηλαδή συνολικά σε έναν χώρο που είναι διαμορφωμένος για να φιλοξενεί -σε κανονικές συνθήκες- 300 βουλευτές, σήμερα βρίσκονταν μόλις δώδεκα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, και αυτά να κάθονται σε απόσταση το ένα από το άλλο.
Δεύτερον, για πρώτη φορά οι πολιτικοί αρχηγοί απέφυγαν διαξιφισμούς, κόντρες και την οξύτητα στον μεταξύ τους διάλογο. Η κρισιμότητα της συγκυρίας, εξαιτίας της πανδημίας, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτική συμπεριφορά όλων.
Βέβαια, δεν απουσίασαν οι αιχμές, αλλά και αυτές έκαναν διακριτική την εμφάνιση τους. Δεν απουσίασαν, ωστόσο, και κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναφορές στο παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και κάποιες στιγμές που -με αφορμή ορισμένες επιλογές του αρχηγού της “Ελληνικής Λύσης”- κατά την διάρκεια της ομιλίας του έκαναν πολλούς να χαμογελάσουν. Ήταν όταν μίλησε για κατσικάκια, αλλά και για ένα γνωστότατο πρόσωπο της ΕΕ που ενώ είναι εν ζωή, ο κ. Βελόπουλος μίλησε για εκείνον σαν να έχει πεθάνει.
Ο άτυπος διάλογος.
Αρχικά, είναι ο άτυπος διάλογος των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με τον χαρακτήρα που (πρέπει να) έχει η κριτική της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση:
“Είμαι εδώ για να ακούσω κάθε σοβαρή κριτική, κάθε χρήσιμη πρόταση. Δεν είναι, όμως, ώρα για κοντόφθαλμη αντιπολίτευση ούτε πολύ περισσότερο για χυδαίες, για διχαστικές επιθέσεις” είπε ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει: “Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν είναι σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ να μας ασκεί κριτική για τις προσλήψεις, όταν μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν οι μισές από όσες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει σε διάστημα τεσσερισήμισι ετών. Αντίθετα ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις του κ. Ξανθού για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Αυτό, όμως, το οποίο δεν πρόκειται να ανεχθώ είναι φθηνές απειλές του τύπου «όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε», αλλά ούτε και την αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία fake news από χείλη πολιτικών. Γιατί όλα αυτά, δυστυχώς, τα λένε και τα κάνουν επώνυμα στελέχη και Βουλευτές σας. Είναι μία ευκαιρία σήμερα, κύριε Τσίπρα, να διαλέξετε ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προσωπικά, δεν έχω να λογαριαστώ με κανέναν, αλλά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους”.
Έναντι αυτού, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης απάντησαν ως ακολούθως:
Αλ. Τσίπρας: “Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά, περιοριστικά μέτρα. Στηρίζουμε, όμως, δεν σημαίνει και ότι σιωπούμε, ότι δεν ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα, σε ολιγωρίες, σε λάθη, σε αδικίες, σε ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες. «Στηρίζουμε» βεβαίως, δεν σημαίνει να βλέπουμε τις ίδιες ιδεοληψίες που είχαμε και στο παρελθόν να μεταφράζονται εν μέσω της κρίσης σε παροχές προς τις οικονομικά ισχυρές ομάδες, ιδίως, όταν ήδη ακούγονται και φωνές που μιλάνε για την ανάγκη να έχουμε το επόμενο διάστημα νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις”.
Φωτεινή Γεννηματά: “Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή στηρίζει όλα τα μέτρα που υπέδειξαν ως αναγκαία οι ειδικοί επιστήμονες. Παράλληλα με τις προτάσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας συμβάλλουμε ουσιαστικά, γιατί θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, γιατί θέλουμε να κάνουμε τον ελληνικό λαό να νιώσει ασφάλεια. Δεν διστάζουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης και των οργάνων της, για να προλαβαίνουμε και για να διορθώνονται, γιατί αυτό είναι το καθήκον της υπεύθυνης αντιπολίτευσης τούτη την ώρα”.
Δημ. Κουτσούμπας: “Αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, όλοι και όλες, όλος ο ελληνικός λαός να βγει όρθιος, να βγει δυνατός από αυτή την πρωτόγνωρη επιδοκιμασία. Δεν μένουμε όμως σιωπηλοί. Και ακριβώς επειδή δεν μένουμε σιωπηλοί σας λέμε ότι ιδιαίτερα τώρα με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα”.
Κυρ. Βελόπουλος: “Εσείς κάθε μέρα δόση, δόση, δόση, σαν τον δοσατζή γίνατε. Τελειώστε, κάντε μέχρι την Παρασκευή ένα σχέδιο και πείτε «αυτό είναι το σχέδιό μας για τους επόμενους πέντε μήνες». Προσέξτε λίγο παραπάνω και θα είμαστε μαζί σας. Αλλιώς, θα είμαστε απέναντί σας, γιατί για εμάς πρώτα είναι η Ελλάδα, πρώτα οι Έλληνες και μετά οτιδήποτε άλλο”.
Για την Ευρώπη
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και οι αναφορές τόσο του πρωθυπουργού όσο και άλλων αρχηγών στην κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον κίνδυνο που υπάρχει:
“Προσυπογράφω τα λόγια ενός μεγάλου Ευρωπαίου, του Ζακ Ντελόρ, ο οποίος στα ενενήντα τέσσερά του προειδοποίησε ότι σε αυτή τη συγκυρία η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο. Υποστηρίζω σθεναρά τη σύσταση, τη δημιουργία ενός καινούργιου αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. Ανεξάρτητα από τις σημερινές συζητήσεις και τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, είμαι βέβαιος ότι τελικά μία λύση κοντά σε αυτό το οποίο περιέγραψα θα προκύψει. Σκοπός, όμως, είναι να μην έρθει πολύ αργά, όταν πλέον θα είναι ίσως ανεπαρκής και όταν οι ευρωπαϊκές αξίες, η δημοκρατία, η συνεργασία, η έννοια της αλληλεγγύης στις δυσκολίες, όταν αυτές οι έννοιες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
“Ευτυχώς έχετε πάρει τη σωστή πλευρά στην αντιπαράθεση. Για το ευρωομόλογο για παράδειγμα. Σωστά τώρα τάσσεστε υπέρ νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ. Δεν ξέρουμε ποιο τέλος θα έχει αυτή η διένεξη, πολύ φοβάμαι, όμως, ότι μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά και ας ελπίσουμε να μην βγω αληθινός, σε μια κρίση που θα αφορά την ίδια την ενότητα της ΕΕ” σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
“Δυστυχώς η Ευρώπη και σε αυτήν την κρίση δεν έδειξε αντανακλαστικά. Καθυστέρησε να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες και άφησε το κάθε κράτος - μέλος να κάνει από μόνο του τον δικό του σχεδιασμό.
Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, είναι φανερό ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δώσει νέο χρήμα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ, κύριε πρωθυπουργέ, ότι θα πρέπει να πάτε μέχρι το τέλος. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι στηρίζουμε ολοκάθαρα αυτή την πρωτοβουλία των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών”, ανέφερε η κυρία Γενημματά.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση της δήθεν προστασίας, της ασφάλειας και της περίφημης αλληλεγγύης έχει πλέον αποκαλυφθεί” τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
“Δεν πέθανε ακόμα;”.
Οπως προαναφέρθηκε, στη σημερινή συζήτηση των αρχηγών υπήρξαν και αφορμές χαμόγελα “χαλάρωσης”.χή έγινε όταν από του βήματος ο κ. Βελόπουλος είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:
“Επικαλεστήκατε και την περίφημη ρήση του Ζακ Ντελόρ, αλλά ο Ζακ Ντελόρ πέθανε. Μακάρι να υπήρχε η αντίληψή του”.
Από το έδρανο του ο κ. Τσίπρας έσπευσε να διορθώσει το λάθος του αρχητού της Ελ.Λύσης: “Ενενήντα τεσσάρων είναι”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αιφνιδιάστηκε ο κ. Βελόπουλος και έριξε αμέσως την ευθύνη για το λάθος στο … βουλευτή του Β. Βιλιάρδο - ότι τάχα εκείνος του μίλησε για τον … θάνατο Ντελόρ. “Δεν πέθανε ακόμα; Να ζήσει άλλα εκατό χρόνια ο άνθρωπος. Ρώτησα τον κ. Βιλιάρδο και μου απάντησε. Εν πάση περιπτώσει, δεν πέθανε” είπε χαρακτηριστικά.
Λίγο αργότερα, πάλι από του βήματος,, ο αρχηγός της “Ελ.Λύσης” ζήτησε να στηθούν σούβλες για το … κατσικάκι του Πάσχα και είχε επ’ αυτού ενδιαφέροντες μίνι διαλόγους με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής:
Κυρ. Βελόπουλος: “Ο κτηνοτρόφος που περίμενε το Πάσχα να πουλήσει το κατσικάκι του δεν θα το πουλήσει, γιατί βγήκε ο Χαρδαλιάς και του λέει ότι «δεν θα σουβλίσεις». Τι θα το κάνει το κατσίκι του ο κτηνοτρόφος; Να το σφάξει να το φάει μόνος του;”
Κυρ. Μητσοτάκης: “Στον φούρνο. Μόνο σουβλίζουμε;”
Βελόπουλος: “Το ίδιο πράγμα είναι, κύριε Πρωθυπουργέ; Του στερούμε το έθιμο”.
Κων. Τασούλας: Και ο Ντελόρ ζει και το αρνί θα το φάμε.
Βελόπουλος: Εγώ για κατσίκι μίλησα, κύριε Πρόεδρε. Κάνατε λάθος τα αμνοερίφια.
Λίγο αργότερα, τέλος, ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης “πιάστηκε” αδιάβαστος, για ένα από τα έκτακτα μέτρα της συγκυρίας:
“Πάμε στην ουσία. Δίνετε επιδόματα. Στον κουριερά τον κακομοίρη, που πηγαίνει νυχθημερόν και μεταφέρει τον καφέ του κ. Τσίπρα, του κ. Λοβέρδου, του κ. Βελόπουλου; Ο κούριερ με το μηχανάκι, το παιδάκι αυτό δεν δικαιούται επίδομα, ρε παιδί μου;” είπε.
Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρ. Σταϊκούρας άμεσα του απάντησε από τα υπουργικά έδρανα ότι έχει υπάρξει πρόβλεψη: “Μπήκε”.
Εκ νέου αιφνιδιασμένος ο κ. Βελόπουλος σχολίασε: “Μπήκε και αυτό; Με δοσολογία ρε παιδί μου, δεν τους προλαβαίνουμε. Μπήκε και αυτό, λέει. Εγώ δεν το βρήκα, αλλά αφού το λέτε εσείς πιστεύω εσάς. Μπήκε και αυτό με τους κούριερ”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου