οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Παρά τα όσα υποστηρίζει ο Νίκος Χαρδαλιάς για την υπεύθυνη στάση της Ιεράς Συνόδου, η τελευταία όχι μόνο επιμένει ακόμη και στην τελευταία της εγκύκλιο ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με τη θεία ευχαριστία, αλλά και χαρακτηρίζει «ασεβείς, προσβλητικούς, κακοήθεις και υβριστές» όσους υποστηρίζουν το αντίθετο. Κατά συνέπεια, οι «απείθαρχοι ιερείς» θεωρούσαν προφανώς ότι υπερασπίζονταν την καθαρότητα της Εκκλησίας απέναντι στην ασέβεια του κοσμικού κράτους. Για να κατανοήσουν την πλάνη τους, και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, θα έκαναν καλά να γευτούν δύο πρόσφατες απολαύσεις. Η μία είναι το βίντεο από τη συγκλονιστική συναυλία που έδωσε την Κυριακή το απόγευμα ο τενόρος Αντρέα Μποτσέλι στον άδειο καθεδρικό ναό του Ντουόμο στο Μιλάνο. Αποδεικνύοντας ότι η προσευχή, όπως και η πίστη, δεν έχει ανάγκη από μεσολαβητές ούτε εκπροσώπους. Μπορεί φυσικά να εκδηλωθεί ομαδικά. Πάντα όμως θα είναι μια μοναχική επικοινωνία του πιστού με τον Θεό του. Η άλλη απόλαυση είναι το κείμενο του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που δημοσιεύτηκε χθες στα «ΝΕΑ». Ο Πατριάρχης δεν υπόσχεται διανομή του Αγίου Φωτός κατ' οίκον, βεβαιώνει ότι «θα μεταγγισθή στις καρδιές σας». Δεν υποκαθιστά τους επιστήμονες στο θέμα της θείας κοινωνίας, αρκείται να παρατηρήσει ότι «η πανίερη γεύση της λείπει από τα αισθητήρια των πιστών». Δεν ισχυρίζεται ότι η ιατρική επιστήμη αδυνατεί να τιθασεύσει τον ιό, προσεύχεται στον Θεό της αγάπης να βοηθήσει τους ιατρούς και νοσηλευτές που «αγωνίζονται με αυτοθυσία για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος»....

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...


"ΤΑ  ΝΕΑ", 14/04/20
 ....από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"






ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΑΡΑ

«Δεν θα πάρετε το “Αγιον Φως” το Πάσχα σε λαμπάδες, θα μεταγγισθεί όμως στις καρδιές σας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο μήνυμά του στους πιστούς το Σάββατο του Λαζάρου, αρχή μιας Μεγάλης Εβδομάδας που διαφέρει απ’ όλες τις άλλες που έχουμε ζήσει.

«Να ανοίξετε τις καρδιές σας στη φωταυγή Νύκτα της Αναστάσεως και να λάμψει σε αυτές το φως από την ακοίμητη κανδήλα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. “Αδειάστε” ελεύθερα “τον εαυτόν σας από τον εαυτόν σας” για να φωτισθείτε από το ανέσπερο φως του αναστάντος Χριστού. Και τότε θα γίνετε κι εσείς “το φως του κόσμου”, όπως ήθελε ο Κύριος μας να είναι αυτοί που Τον ακολουθούν», είπε ο Πατριάρχης.

Αυτές τις μέρες, που όλη η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του νέου και απρόβλεπτου κορωνοϊού, οι δηλώσεις των πνευματικών και πολιτικών ηγετών αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ολοι αναζητούμε ενημέρωση, στοργή, και ενδείξεις για το πότε θα λήξει ο συναγερμός και πώς θα είναι οι ζωές μας από εδώ και μπρος. Ο οικουμενικός κίνδυνος, όμως, ανέδειξε δύο αλήθειες που δεν μας απασχολούσαν όσο θα έπρεπε στην προ COVID-19 εποχή: την ανάγκη της ατομικής ευθύνης προς την κοινωνία, και την κορυφαία σημασία της αλληλεγγύης. Τα μηνύματα των ημερών δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών στο πώς σκεφτόμαστε και πώς δρούμε.

Στο πασχαλινό του κήρυγμα, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, καθώς κάποιες χώρες δοκιμάζονται περισσότερο από άλλες από την πανδημία.

«Σήμερα, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει καθοριστική πρόκληση, από την οποία θα κριθεί όχι μόνο το δικό της μέλλον αλλά και του κόσμου όλου. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία να επιδείξουμε για άλλη μία φορά, αλληλεγγύη, και ας χρειαστούμε ευρηματικές λύσεις», είπε ο Πάπας. «Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η αγαπημένη ήπειρος μπόρεσε να αναδυθεί πάλι, χάρη στο έμπρακτο πνεύμα αλληλεγγύης που της επέτρεψε να ξεπεράσει τις αντιπαλότητες του παρελθόντος», είπε. «Δεν είναι καιρός για εγωκεντρισμό, επειδή όλοι αντιμετωπίζουμε την ίδια πρόκληση, χωρίς διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος υπογράμμισε την ιστορική σημασία της στιγμής και την ευκαιρία που αυτή παρουσιάζει για να στηθεί το διεθνές σύστημα σε νέες βάσεις. Και αυτός παρομοίασε την εποχή με αυτές που ακολούθησαν καταστροφικούς πολέμους.

«Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι επέφεραν ριζικές αλλαγές στη ζωή της ανθρωπότητας. Ανέτρεψαν συμμαχίες, φιλοδοξίες, οικονομικές θεωρίες. Πιστεύω ότι και αυτός ο πρωτόγνωρος παγκόσμιος πόλεμος θα συμβάλει στην αναθεώρηση των αξιών και των προτεραιοτήτων μας», είπε ο 90χρονος ιεράρχης σε συνέντευξη με την «Κ» της Κυριακής (στη Μαργαρίτα Πουρνάρα).

«Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε μία σειρά διακηρύξεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έμφαση στα ατομικά. Είναι προφανές ότι τώρα με αυτόν απαιτούνται διακηρύξεις για τις ανθρώπινες υποχρεώσεις, τις τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή».

Την Παρασκευή –Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς– στο κήρυγμά του στον σχεδόν έρημο ναό του Αγίου Παύλου στο Βατικανό, ο πατήρ Ρανιέρο Κανταλαμέσα, έθεσε τις ημέρες αυτές στην οικουμενική τους διάσταση. «Η πανδημία του κορωνοϊού μας ξύπνησε απότομα από τον μεγαλύτερο κίνδυνο στον οποίο ήταν πάντα ευάλωτος ο άνθρωπος και η ανθρωπότητα: την αυταπάτη της παντοδυναμίας. Εβραίος ραβίνος έγραψε ότι εφέτος έχουμε την ευκαιρία να εορτάσουμε πολύ ιδιαίτερη πασχαλινή έξοδο “από την εξορία του συνειδητού”. Χρειαζόταν μόνο το μικρότερο, το πιο άμορφο στοιχείο της φύσης, ένας ιός να μας υπενθυμίσει ότι είμαστε θνητοί, ότι η στρατιωτική ισχύς και η τεχνολογία δεν αρκούν για να μας σώσουν».

Από τις δηλώσεις πολιτικών ξεχωρίζει αυτή του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο πρόεδρος της Γερμανίας ανέδειξε τις ανθρώπινες και πολιτικές διαστάσεις της κρίσης, αλλά και την ιδιαίτερη ευθύνη της χώρας του να συμβάλει στην ενότητα και στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αυτή η πανδημία δεν είναι πόλεμος» είπε σε διάγγελμά του το Σάββατο. Δίπλα του είχε τις σημαίες της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Εθνη δεν συγκρούονται με έθνη, στρατιώτες με στρατιώτες. Είναι μια δοκιμασία για το πόσο άνθρωποι είμαστε. Βγάζει το καλύτερο και το χειρότερο των ανθρώπων. Ας δείξουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Και ας τον δείξουμε και στην Ευρώπη επίσης. Η Γερμανία δεν μπορεί να βγει δυνατή και εύρωστη από την κρίση εάν και οι γείτονές μας δεν είναι δυνατοί και εύρωστοι. Υπάρχει λόγος που η μπλε σημαία βρίσκεται εδώ. Τριάντα χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, 75 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, εμείς οι Γερμανοί όχι μόνο καλούμαστε να δείξουμε αλληλεγγύη, έχουμε υποχρέωση να το πράξουμε».

Οπως προτρέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καλούμαστε όλοι να «αδειάσουμε τον εαυτόν μας από τον εαυτό μας». Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες να δούμε τη ζωή αλλιώς. Να αναγνωρίζουμε την αξία αλλά και την ανάγκη του άλλου. Οι καρδιές μας να είναι ανοικτές και όταν οι πόρτες είναι κλειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου