οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Ο υπουργός Αμυνας δε έκανε ειδική μνεία σε αυτόν τον σχεδιασμό: «Για να είναι ο "Νικηφόρος Φωκάς" στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελλόριζου, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα, γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να πάμε τη φρεγάτα εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε». Πάντως, μολονότι το περιστατικό με την παρουσία του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους δεν εξελίχθηκε σε μια ακραία πρόκληση από τουρκικής πλευράς, η επικοινωνία του υπουργού Αμυνας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ώρες που το «επεισόδιο» εξελισσόταν, ήταν συνεχής.

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 04/02/20


ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Συναγερμός από το βράδυ της Πέμπτης είχε σημάνει στο «Πεντάγωνο» για την αλλαγή ρότας του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Οruc Reis», το οποίο κατευθυνόταν προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και οι εντολές που είχαν δοθεί ήταν να παρακολουθείται στενά με όλα τα διαθέσιμα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων για κάθε ενδεχόμενο.

Η εικόνα την οποία άφηνε να διαρρεύσει την Παρασκευή το Μαξίμου για το «Oruc Reis» ήταν πως δεν επρόκειτο για περίπτωση ακραίας πρόκλησης από την Τουρκία, εντούτοις ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε πως η κινητοποίηση στο «Πεντάγωνο» είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη, όταν και δόθηκε εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να σπεύσει από την Κάρπαθο στην οριογραμμή νότια του Καστελλόριζου.

Ηδη από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης είχε ενημερωθεί και το Μαξίμου πως το τουρκικό σεισμογραφικό είχε φύγει από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και κατευθυνόταν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Από εκείνη την ώρα η πορεία του «Oruc Reis» είχε μπει στο μικροσκόπιο της Αθήνας. «Αργά το βράδυ της Πέμπτης είχα την πληροφορία. Απλώς αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του» ανέφερε ο υπουργός Αμυνας σε κομματική εκδήλωση στην Καβάλα για τον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης. «Το άλλο πρωί» πρόσθεσε «η φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το "Oruc Reis", ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας».

Σημειώνεται ότι η ελληνική φρεγάτα εκτελούσε καθήκοντα πλοίου «σκοπούντος» στην Κάρπαθο. Μάλιστα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως η ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων έπρεπε να είναι άμεση, διότι «εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας».

ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ. Ο τρόπος αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και η παρουσία της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στην περιοχή της Καρπάθου φανερώνουν αυτό που επανειλημμένως έχουν τονίσει «ΤΑ ΝΕΑ», ότι δηλαδή εδώ και μήνες, εξαιτίας της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, η κυβέρνηση μελετάει σχέδια για την αποτροπή μιας τουρκικής πρόκλησης. Το σενάριο δε μιας τουρκικής ενέργειας πέριξ του Καστελλόριζου έχει αναλυθεί και έχει επικαιροποιηθεί. Ο υπουργός Αμυνας δε έκανε ειδική μνεία σε αυτόν τον σχεδιασμό: «Για να είναι ο "Νικηφόρος Φωκάς" στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελλόριζου, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα, γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να πάμε τη φρεγάτα εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

Πάντως, μολονότι το περιστατικό με την παρουσία του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους δεν εξελίχθηκε σε μια ακραία πρόκληση από τουρκικής πλευράς, η επικοινωνία του υπουργού Αμυνας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ώρες που το «επεισόδιο» εξελισσόταν, ήταν συνεχής. Στο μεταξύ η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται, αφού και χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 9 τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας.


ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ. Η ενισχυμένη παρουσία της Γαλλίας, κυρίως με δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της, έχει εκνευρίσει, όπως όλα δείχνουν, την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σαββατοκύριακο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» βρέθηκε στα ανοιχτά της Κύπρου. Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale απονηώθηκαν δε από το αεροπλανοφόρο και πραγματοποίησαν πτήσεις στον ουρανό της Πάφου έπειτα από άδεια της Λευκωσίας. Η κίνηση προκάλεσε επιθετικά δημοσιεύματα από την πλευρά των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία έτσι κι αλλιώς σχολιάζουν αρνητικά την παρουσία των Γάλλων στην Κύπρο. Τον τουρκικό εκνευρισμό επέτειναν και οι πτήσεις των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».


ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Ισχυροποίηση των διεθνών συμμαχιών της εξακολουθεί να επιδιώκει η Αθήνα στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, επιχειρώντας παράλληλα να κρατήσει ανοιχτούς και τους διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Στο τέλος Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επαφές για τα ΜΟΕ μεταξύ των αρμόδιων στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας - Τουρκίας, με την ακριβή ημερομηνία να εκκρεμεί για επιβεβαίωση. Στόχος της Αθήνας, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, είναι να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Αγκυρα και να καρποφορήσει, μέσω αυτής της διαδικασίας διαλόγου, η προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης.

Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία αναζητά τρόπους ώστε να δημιουργήσει ένα αρραγές «τείχος προστασίας» απέναντι στις μεθοδεύσεις της Αγκυρας για τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη για συνομιλίες με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο και με ατζέντα που θα περιλαμβάνει όλα τα φλέγοντα θέματα. Θα ακολουθήσει δε, και επίσκεψη Δένδια στη Μάλτα την Τετάρτη.


ΤΟ ΛΙΒΥΚΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Επί τάπητος στη συνάντηση Δένδια και Ντι Μάιο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι κινήσεις της Τουρκίας, με άξονα τη Λιβύη και το πώς θα πρέπει να συντονιστεί η αντίδραση Αθήνας και Ρώμης απέναντι στους σχεδιασμούς της Αγκυρας. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται ο Δένδιας να θέσει και το θέμα της νέας άτυπης συνάντησης για τη Λιβύη των ΥΠΕΞ των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία του Βερολίνου, η οποία προγραμματίζεται - σύμφωνα με πληροφορίες - να γίνει στο Μόναχο, στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για την Αμυνα. 

Μία συνάντηση στην οποία για ακόμα μία φορά φαίνεται ότι η Ελλάδα μένει εκτός, έστω και αν στη διάσκεψη του Μονάχου θα είναι παρών και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (στις 14 Φεβρουαρίου). Το γερμανικό επιχείρημα φαίνεται να είναι ότι η συνάντηση του Μονάχου για το Λιβυκό θα γίνει σε επίπεδο υπουργών. Στο τραπέζι των συνομιλιών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα τεθούν και θέματα ενέργειας, με επίκεντρο τον EastMed και τις προθέσεις της Ιταλίας απέναντι στον σχεδιασμό που υπάρχει, μετά και την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, με τη Ρώμη να παραμένει σε εκκρεμότητα. Η Ιταλία έχει εκφράσει τη σαφή στήριξή της στο έργο, ωστόσο για πολλούς η μη επικύρωση της συμφωνίας δεν επιτρέπει να κλείσουν τα ερωτηματικά για την τελική στάση της Ρώμης απέναντι στο σχέδιο EastMed το οποίο μεταφράζεται και σε μία ενεργειακή συμμαχία με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις και μηνύματα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Επισημαίνεται ότι Ελλάδα και Ιταλία συζητούν μέσω τεχνικών κλιμακίων των ΥΠΕΞ και το θέμα ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με την πρώτη συνάντηση των ειδικών στις 30 Δεκεμβρίου και τη δεύτερη να αναμένεται να προγραμματιστεί άμεσα, με στόχο την επικαιροποίηση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο. Η Αθήνα θέλει η συμφωνία αυτή να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία, κάτι που ενδεχομένως να απασχολήσει και τις συνομιλίες των δύο υπουργών κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Ο Δένδιας χθες έστειλε για μία ακόμα φορά μήνυμα στην Τουρκία όσον αφορά τη Χάγη και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, υπογραμμίζοντας («Θέμα fm») ότι μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Σημείωσε δε ότι «εξαρτάται από το πώς η Τουρκία βλέπει αυτή την πορεία. Η Ελλάδα δεν είναι κλειστή στη συζήτηση». Αντίστοιχα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του («Real fm»), σημείωσε ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά. Ο Πέτσας διεμήνυσε ότι πριν προχωρήσει κάθε άλλη συζήτηση «πρέπει πρώτα να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να σταματήσουν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες».

 ...από την "ΕΣΤΙΑ"


"ΕΣΤΙΑ",  04/02/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου