οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

"...Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον προϊδέασε πως το κόμμα του επιμένει στη διατύπωση «καταργείται» και όχι «αναστέλλεται» στην τροπολογία που ακυρώνει το άρθρο 2Α του Νόμου Παππά, χωρίς ωστόσο να επανέλθει στη συζήτηση για συνολική κατάργηση του επίμαχου νόμου. Κάτι που επαναλαμβάνεται παγίως σε δηλώσεις γαλάζιων στελεχών και σε κομματικές ανακοινώσεις. Το κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση επ' αυτού και επαναλαμβάνει πως ούτως ή άλλως το άρθρο καταργείται, αφού το ίδιο αναφέρει πως οι αρμοδιότητες πηγαίνουν στον υπουργό μόνο για την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία. Παρ' όλα αυτά έως αργά το βράδυ εξελισσόταν μία συζήτηση για το εάν το «καταργείται» μπει μόνο στην αιτιολογική έκθεση και το «αναστέλλεται» διατηρηθεί στο συνολικό νομοθέτημα..."

Το κύριο θέμα από "ΤΑ ΝΕΑ" και το εσωτερικό δισέλιδο


                                                                                                                   "ΤΑ ΝΕΑ", 03/11/16



                                                                  "ΤΑ ΝΕΑ", 03/11/16


Τηλεμαχία στη Βουλή για τις άδειες
Ολομέτωπη αντίσταση απέναντι στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης για το άρθρο 2Α του Νόμου Παππά οργανώνει το κυβερνητικό στρατόπεδο

Της Βούλας Κεχαγιά

Μία νέα πολιτική μάχη με επίκεντρο και πάλι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών καλείται να δώσει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή όπου ουσιαστικά θα ακυρωθεί το άρθρο 2Α του σχετικού νόμου του 2015 που μεταβίβαζε τις αρμοδιότητες για τον διαγωνισμό από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον υπουργό Επικρατείας. Το Μαξίμου γνωρίζει ότι θα δεχτεί σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, όμως έχει προετοιμαστεί για δυναμική κοινοβουλευτική παρουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά στη συζήτηση θα υπερασπιστούν την κυβερνητική γραμμή και άλλοι υπουργοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τον λόγο θα πάρει και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που δεν θα προεδρεύσει της συνεδρίασης. Ο υπουργός Επικρατείας είχε χθες το βράδυ συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις και την κυβερνητική στρατηγική όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κυβέρνηση, που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την πλάτη στον τοίχο, θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της Νέας Δημοκρατίας διαπιστώνοντας σε πρώτη φάση ανακολουθίες και αντιφάσεις στη γραμμή της ως προς το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον προϊδέασε πως το κόμμα του επιμένει στη διατύπωση «καταργείται» και όχι «αναστέλλεται» στην τροπολογία που ακυρώνει το άρθρο 2Α του Νόμου Παππά, χωρίς ωστόσο να επανέλθει στη συζήτηση για συνολική κατάργηση του επίμαχου νόμου. Κάτι που επαναλαμβάνεται παγίως σε δηλώσεις γαλάζιων στελεχών και σε κομματικές ανακοινώσεις.

Το κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση επ' αυτού και επαναλαμβάνει πως ούτως ή άλλως το άρθρο καταργείται, αφού το ίδιο αναφέρει πως οι αρμοδιότητες πηγαίνουν στον υπουργό μόνο για την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία. Παρ' όλα αυτά έως αργά το βράδυ εξελισσόταν μία συζήτηση για το εάν το «καταργείται» μπει μόνο στην αιτιολογική έκθεση και το «αναστέλλεται» διατηρηθεί στο συνολικό νομοθέτημα.

ΕΛΙΓΜΟΣ. Στο πλαίσιο των κυβερνητικών ελιγμών ο υπουργός Επικρατείας αναμένεται να κατεβάσει σήμερα και διάταξη σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των χορηγούμενων τηλεοπτικών αδειών θα προσδιορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και ΕΣΡ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να διαφωνήσει με την πρόταση του ΕΣΡ, όμως η ανεξάρτητη Αρχή θα είναι εκείνη που θα καταλήξει ως προς τον αριθμό των καναλιών που μπορούν να πάρουν άδεια για εκπομπή σήματος στο φάσμα των συχνοτήτων. Επιπλέον τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα τον διενεργεί (τεχνικά) η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως του ΕΣΡ, που θα έχει και τη συνολική ευθύνη για τη διενέργειά του. Η κυβέρνηση πάντως δείχνει αποφασισμένη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, ακόμη κι αν απαιτηθεί μια ακόμη χρονοβόρα διαδικασία.

Ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε χθες νέο κύκλο συναντήσεων με καναλάρχες - ακόμη και με εκείνους που δεν πήραν άδεια στον πρόσφατο διαγωνισμό - αναγνωρίζοντας ότι οι συζητήσεις ξεκινούν πλέον από μηδενική βάση. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Figaro» είναι ενδεικτικό το σχόλιο του υπουργού επί της απόφασης του ΣτΕ πως «πρόκειται για ένα προσωρινό φρένο», υπονοώντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη της κατά της διαπλοκής ξεκινώντας πλέον από νέα βάση. Χαρακτηριστική είναι επίσης η δήλωσή του «δεν θα ενδώσω, αναμένω επικρίσεις» αλλά και η επιμονή του: «Δεν επιδιώκω να είμαι αρεστός. Είμαι ο υπουργός που για πρώτη φορά έκανε τους ιδιοκτήτες των καναλιών να πληρώσουν 60 εκατ. ευρώ για τους φόρους από τις διαφημίσεις και τις εκπομπές σήματος που ουδέποτε είχαν καθοριστεί. Και τώρα ήταν έτοιμοι να πληρώσουν 250 εκατ. ευρώ για τις άδειες». Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας εκφράζει την πίστη του ότι θα υπάρξει συναίνεση και ότι το ΕΣΡ θα συσταθεί.


Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εφόσον ολοκληρωθεί η σημερινή αναμέτρηση στη Βουλή, αρχίζει επί της ουσίας η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό. Κυβερνητικές πηγές στοιχηματίζουν ότι οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού θα ανακοινωθούν το αργότερο ώς την Κυριακή. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανοίξει «το μεγάλο μπλοκ», όμως έχει συνομιλήσει με αρκετούς συνεργάτες του για τις επερχόμενες αλλαγές.

Η επιμονή για τέσσερις άδειες τορπιλίζει τη συναίνεση
Της Καρολίνας ΠαπακώσταΓια τη ΝΔ μόνο η κατάργηση του νόμου Παππά ξεκλειδώνει τη συζήτηση για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Το δήλωσε επί λέξει χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Για Το Ποτάμι, πάλι, θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις η κατάργηση του άρθρου 2, η επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και, όπως χαρακτηριστικά λένε, «να μην υπάρχει καμία εμπλοκή της κυβέρνησης στον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού». Γιατί τα επισημαίνουν όλα αυτά; Το κλίμα συναίνεσης που φάνηκε να δημιουργείται προχθές - από τις δημόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού και του Γιώργου Κουμουτσάκου - μάλλον τορπίλισε η επιμονή του υπουργού Επικρατείας στον αριθμό τέσσερα.

Ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε την Τρίτη σε βραδινή εκπομπή του «Ε» και με το επιχείρημα ότι «αντισυνταγματική κρίθηκε η μεταφορά αρμοδιοτήτων και όχι ολόκληρη η διαδικασία την νομοθέτησης» ενημέρωσε το τηλεοπτικό κοινό ότι πρόταση της κυβέρνησης παραμένει η χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Η υπουργική στάση όμως ενέτεινε την καχυποψία που ήδη υπήρχε στα επιτελεία της Πειραιώς και της Σεβαστουπόλεως για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Εξού και ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τα ερτζιανά του ΑΠΕ επανέλαβε ακόμη μία φορά χθες το πρωί πως «μόνο το ξεκαθάρισμα της νομικής βάσης, με κεντρικό θεμέλιό της την πλήρη επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, η αξιοποίηση του συνόλου του ψηφιακού φάσματος και η διασφάλιση της ελεύθερης, απρόσκοπτης, αχειραγώγητης ενημέρωσης των πολιτών δημιουργούν προϋποθέσεις για να πάμε στα πρόσωπα». Γιατί, όπως συμπλήρωσε, «τα πρόσωπα ακολουθούν τους θεσμούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είπε από τον Σκάι ότι ελπίζει «μέχρι τέλους να ακυρώσουν όλες τις επίμαχες διατάξεις του νομού Παππά και να κάτσουμε να συζητήσουμε. Να δούμε τι λέει η τροπολογία και να πάμε σε σταθερό έδαφος». Ο Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε και της θεσμικής, όπως το έθεσε, στάσης του κόμματος του δηλώνοντας ότι η ΝΔ έχει σταθερή προσέγγιση, «να εφαρμόσουμε ό,τι λέει το Σύνταγμα, τις προβλέψεις του άρθρου 15, και να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ». Προσέθεσε μάλιστα ότι «αυτός που κάνει ζιγκ ζαγκ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση λοιπόν τηρούν στάση αναμονής. Περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους την τροπολογία που θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση. Και ανάλογα με το τι αυτή περιέχει, θα κινηθούν. Το ίδιο και στο Ποτάμι, παρότι στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων είχαν υπερψηφίσει την τελική πρόταση του Νίκου Βούτση για τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Οπως μάλιστα λένε στελέχη του κόμματος, η θέση τους για το ζήτημα του αριθμού των καναλιών δεν έχει αλλάξει και βασίζεται στην πρόταση που είχε παρουσιάσει ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ραντεβού που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Βουλής. Αυτήν που συνοψίζεται στο τετράπτυχο «περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία και περισσότερη διαφάνεια των οικονομικών των καναλιών».

Με δυο λόγια, αν δεν τηρηθεί η υπόσχεση που έδωσε στην αντιπολίτευση μείζονα και ελάσσονα ο Πρόεδρος της Βουλής, το πιθανότερο σενάριο είναι η νέα Διάσκεψη των Προέδρων, που έχει οριστεί για τη Δευτέρα, να καταλήξει και αυτή άκαρπη.

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (ηλεκτρονική έκδοση)

Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες - Προς νέο αδιέξοδο 
για συγκρότηση του ΕΣΡ

Του Γιώργου Σ. Μπουυρδάρ

Στον αστερισμό νέου αδιεξόδου φαίνεται πως παραμένει το ζήτημα της συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης: Η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί το αίτημα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή να καταγράψει σε τροπολογία ότι «καταργείται» και δεν αναστέλλεται απλώς η διάταξη του νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ καθώς μετέφερε από το ΕΣΡ στην εκτελεστική εξουσία αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν διαμόρφωσε περιβάλλον ευρύτερης συναίνεσης. Μόνο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε ψηφοφορία που έγινε σήμερα το απόγευμα, ψήφισε θετικά μαζί με την κυβερνώσα δικομματική πλειοψηφία την επίμαχη τροπολογία, χωρίς την αλλαγή – την οποία ως και την τελευταία στιγμή και η ίδια ζητούσε. Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι καταψήφισαν, όπως και η ΧΑ, ενώ ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε και άλλες δύο τροπολογίες (προβλέπουν «σύμφωνη» γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών και για το τίμημα εκκίνησης μιας διαγωνιστικής διαδικασίας), τις οποίες η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει ως ενδείξεις καλής εκ μέρους της θέλησης. Τις τροπολογίες αυτές στήριξαν Δημ.Συμπαράταξη και Ποτάμι.

Τώρα, η προσοχή στρέφεται στην προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα νέα Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να διαφανεί αν το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση διατηρηθεί: αν, με άλλα λόγια, οι εκεί ψήφοι της Δημ.Συμπαράταξης και του Ποταμιού θα εξακολουθούν να συνδιαμορφώνουν ευρεία μεν (16) αλλά όχι τη συνταγματικά αναγκαία (19) πλειοψηφία που απαιτείται για να συγκροτηθεί μια ανεξάρτητη αρχή και εν προκειμένω το ΕΣΡ.

Το σκεπτικό της ΝΔ

«Αυτό που θέλετε είναι να φτιάξετε ένα ελεγχόμενο από εσάς Συμβούλιο και να ελέγξετε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πλέον, μέσω ενός τέτοιου ΕΣΡ. Με κομματικά στελέχη, όπως είναι ο κ. Μουλόπουλος, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο. Αν σκοπός σας είναι να μας παρασύρετε σε ένα ελεγχόμενο ΕΣΡ για να εφαρμοστεί ο νόμος σας, σας διαβεβαιώ ότι η ΝΔ θα σας εμποδίσει να το πραγματοποιήσετε» τόνισε από νωρίς ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης.

«Είστε σε πανικό. Θέλετε ΕΣΡ μεταφορέα των απόψεών σας» είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημ. Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος και πρόσθεσε ενόψει της προαναγγελθείσας για την Δευτέρα νέα Διάσκεψη των Προέδρων: «Αν αλλάξετε το «αναστέλλεται» και γίνει «καταργείται» θα βοηθήσει στο να σχηματιστεί μεγάλη πλειοψηφία». Ωστόσο, η αρχική αυτή τοποθέτησή του άλλαξε στην ψηφοφορία.

Σε παρέμβασή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση είτε άμεσα να προβεί με τρόπο ευθύ στην κατάργηση του νόμου, είτε να μην κάνει τίποτε έως να δημοσιοποιηθεί με κάιθε λεπτομέρειά της η απόφαση του ΣτΕ. Στην τοποθέτησή του ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για «θεσμική χυδαιότητα» και για «έγκλημα κατά των θεσμών».

Η συζήτηση εξελισσόταν από την πρώτη στιγμή σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Κατά την έναρξη, οι τόνοι ανέβηκαν και για την διαδικασία: η πλειοψηφία επιθυμούσε – και τελικώς πέτυχε- να γίνει «περιορισμένη» συζήτηση επί των τροπολογιών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστήριξε πως θα έπρεπε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών χωρίς περιορισμούς.

Εμπλοκή Ν.Βούτση.

Ενταση καταγράφηκε δύο φορές, με εμπλοκή και του Προέδρου της Βουλής:
Αρχικώς ήταν όταν από τα βουλευτικά έδρανα (της συνεδρίασης προήδρευε εκείνη την ώρα ο κ. Νικ. Κακλαμάνης) υπεραμυνόμενος του σχεδιασμού της πλειοψηφίας, ο κ. Ν.Βούτσης μίλησε επικριτικά για την τακτική στελεχών της σημερινής αντιπολίτευσης τον καιρό που ασκούσαν στο παρελθόν κυβερνητικά καθήκοντα, έναντι δικαστικών αποφάσεων που χαρακτήριζαν αντισυνταγματικούς νόμους εκείνης της περιόδου. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ανεβαίνουν οι τόνοι από συναδέλφους πρώην υπουργούς που δεν είχαν επιδείξει τέτοια ευαισθησία για «θεραπεία» νομοσχεδίων ή πράξεων διοίκησης. Οι τόνοι επί της ουσίας της συζήτησης να είναι συγκρατημένοι, γιατί είναι μακρύ και άκρως βεβαρυμένο παρελθόν, στην βάση εξυπηρέτησης συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε οργισμένη την αντίδραση των κ. Ευ. Βενιζέλου και Α.Λοβέρδου. Αμφότεροι χαρακτήρισαν την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής «βαθιά προσβλητική και διχαστική», με τον κ. Βενιζέλο να απαντά και στα περί συμφερόντων: «Τη δική μας συμπεριφορά την καθοδηγούσαν συμφέροντα; Τα συμφέροντα ανέβηκαν τώρα στα δένδρα και φάνηκαν τα οπίσθιά τους, όχι μόνο στα ΜΜΕ, αλλά και σε άλλους χώρους: σε σχέση με τραπεζικό σύστημα, με τις σχέσεις με άλλες χώρες... Ολα θα τα πούμε. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης».

Αργότερα, μιλώντας από του βήματος, αφού προκάλεσε αίσθηση όταν υπεραμυνόμενος του δικαιώματος του κ. Παππά να εκφράζει άποψη για «4 άδειες», ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η δική του άποψη «με βάση τα ντοκουμέντα» είναι να δοθούν «τρεις». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προτίμησε να μην συμβιβαστεί όπως οι προηγούμενες συνάπτοντας συμφωνία με τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών για συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» το αίτημα της αντιπολίτευσης να αντικατασταθεί το «αναστέλλεται» με τον όρο «καταργείται» στην υπό συζήτηση τροπολογία.

Αποδέκτης της επισήμανσης ήταν μεταξύ άλλων και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, που νωρίτερα σημείωνε: «Συζητάμε για την κατάρρευση ενός πρόδηλα αντισυνταγματικού νόμου. Πρόκειται για μια ήττα όχι απλώς πολιτική, αλλά βαθιά θεσμική και δημοκρατική ήττα, αφορά το κράτος δικαίου και την πολυφωνία στη χώρα μας. Οταν δημοσιευθεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τί ατοπήματα έχετε κάνει». Σε αυτό το τελευταίο αντέδρασε ο παριστάμενος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Αρκετά ανεύθυνο να λέγεται πως όταν ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της απόφασης θα υπάρξουν αναταράξεις», είπε ο κ. Θ. Δρίτσας.

«Τεράστιο πρόβλημα για τη Δημοκρατία»

«Σταματήστε τις απόπειρες πραξικοπήματος», τόνισε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου. «Κύριε Παππά είστε ένα τεράστιο πρόβλημα για την Δημοκρατία, κυρίως λόγω της κάλυψης που σας παρέχει ο πρωθυπουργός. Θα είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το πρόβλημα για την δημοκρατία ήταν το μαύρο στην ΕΡΤ» απάντησε ο κ. Παππάς, ενώ για το περιεχόμενο των τροπολογιών και την ακολουθούμενη πολιτική, μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Η πολιτεία βγαίνει κερδισμένη από αυτή την διαδικασία. Αποδείχθηκε ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό, και ότι υπάρχουν και διαθέσιμα κεφάλαια που δεν καταβάλλονταν. Υπάρχει πλέον ένα δεδικασμένο, ένα τίμημα. Θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε με τα νέα δεδομένα, αν το τίμημα αυτό θα εισπραχθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Και άδειες θα δοθούν, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συγκροτηθεί, και τίμημα θα υπάρξει. Δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή μεγαλοστομίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αυτογνωσία».

Στην όλη συζήτηση παρενέβη επ’ ολίγον και ο υπουργός Οικονομικών που ήταν παρών προκειμένου να υποστηρίξει άλλη τροπολογία: Οταν άκουσα τον κ. Βενιζέλο να κάνει λόγο για την πολυφωνία, θυμήθηκα την ατάκα του Γκάντι, όταν ρωτήθηκε κάποτε ποια γνώμη έχει για τον δυτικό πολιτισμό. «Θα ήταν πολύ καλή ιδέα να υπάρχει» είχε πει, και αυτό θα ήθελα να πω κι εγώ για την πολυφωνία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου